Монтират пешеходни пасарелки и декоративно осветление на "Аква Калиде"

Монтират пешеходни пасарелки и декоративно осветление на

Приключва пореден етап от реставрацията и консервацията на старините в археологическия комплекс "Акве калиде" край Бургас. В момента там се монтират пешеходни пасарелки, които ще предоставят на посетителите най-добрите гледни точки към разкритата архитектура на най-посещаваните бани в Източна Европа в продължение на две хилядолетия. Освен това е инсталирано декоративно осветление, отводнен и реставриран е студеният басейн на римските терми, запечатани са градежите в цялата южна част между аподитериума и банята на Сюлейман Великолепни.

Директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов запозна днес кмета Димитър Николов с напредъка по подходящото експониране и социализиране на находките. Там все още текат строително-монтажни дейности, но през септември всеки жител и гост на града е добре дошъл да види колко по-интересен и достъпен става археологическият комплекс "Акве калиде".

Сериозната работа по този знаков обект започна преди 10 години. През всяка от тях Община Бургас отделяше свои средства за разкопки, консервация и благоустрояване на района. Беше привлечено и външно финансиране по различни проекти. Резултатът от тези инвестиции става все по-видим, както ще забележите от приложените към този текст снимки на "Акве калиде" от 2008 и от 2018 година.

След като това лято археологическите проучвания бяха концентрирани в северната част на обекта, при следващия етап от социализацията ще бъдат консервирани градежите в източната част, а над тях се предвижда да бъде изграден учебен музей с копие на римска баня.

Науката казва и доказва, че още древните траки са познавали "Акве калиде". Век след век мястото е посещавано от знатни римляни, византийски и латински императори, султани и номадски ханове. Всички те са идвали тук, привлечени от лечебната сила на същата минерална вода, която всеки от нас може да използва и днес.

По случай 10 години от старта на мащабните проучвания в археологически комплекс "Акве калиде" ще бъде отпечатана първата книга за историята на древните бани. Тя ще бъде представена на 14 септември.

Коментари

Още от последните новини