Момчета от школата на „Черноморец” дебютираха при мъже

Момчета от школата на „Черноморец” дебютираха при мъже - E-Burgas.com

Голобрадите състезатели на „Черноморец” се класираха на шесто място в държавното първенство по водна топка за мъже. Бургаските ватерполисти за поредна година водиха битки в Топ 6 на България, като зад тях останаха варненския „Аква спорт” и столичните „Славия” и „Левски”.

Във финалния турнир „Черноморец” участва без най-опитните в състава си. Служебни ангажименти попречиха на Виктор Арсенов, Павел Ангелов и Ивайло Стоянов да се включат в мачовете. В Бургас остана капитанът на старшата възраст Пламен Иванов, който получи контузия на крака във финала срещу „Комодор” преди седмица. Отсъстваха и кандидат - студентите, като техните места заеха по-младите момчета от школата на „Черноморец”. Така създалата се ситуация даде възможност на състезатели да играят за първи път в мъжкото първенство. Срещу два пъти по-тежките и по-обиграни съперници бургаските момчета натрупаха ценен опит, който ще им бъде полезен за мачовете през следващия сезон.

„С оглед да завършим първенството във финалната шестица, включихме в състава по-млади момчета, затова и отборът не беше окомплектован. Поради организационен проблем във федерацията и по стечение на обстоятелствата отсъстваха осем души. Това е един цял отбор. В този период, когато се играят финалите, завършилите 12 клас състезатели или имат изпити или са започнали вече работа. Хубавото е, че има нагласата за промяна и за в бъдеще федерацията ще коригира програмата. Вариантите са два – държавните първенства за старша възраст и мъже да приключват през месец май или да се премахне ограничението за минимална възраст при мъжете,” каза старши треньорът на „акулите” Петър Йонов.

Той допълни, че „Черноморец” е клуб, който произвежда състезатели и затова мъжкият отбор ще го има и за в бъдеще. „Това е етап от нашето развитие. Ако искаме да вървим по лесен път, може да намерим външни играчи. Но политиката на клуба и линията на развитие е да създаваме собствени кадри,” категоричен е Йонов.

За ръководството на „Черноморец” е важен преходът от старша към мъже и това, което е инвестирано в долните възрасти, да намери реализация при мъжете.

„В мачовете нашите състезатели играха достойно и няма причина да се срамуваме от шестото място. Играхме сравнително добре срещу „Черно море”, като на полувремето водихме с 2 попадения, но в края изгубихме с един гол. Последният мач срещу ЦСКА беше безпредметен, защото не променяше крайното класиране. При липсата на резерви, за да бъдат избегнати контузии и да бъдат запазени състезателите ни за предстоящия държавен финал при младша възраст, преценихме да не играем. Уведомихме отбора на ЦСКА, както и съдийската маса и се възползвахме от правото си на една служебна загуба,” завърши Йонов.

Финалният турнир се игра на покрития столичен басейн „Диана”. Шампион стана столичният „Локомотив Н.Н.”

Към момента от изиграните финали за сезон 2017 отборите на „Черноморец” спечелиха два комплекта медали - бронз при старша възраст и сребро при деца, р. 2005 г. Предстоят държавните финали за юноши младша възраст – от 30 юни до 2 юли в Бургас, жени – от 8 до 9 юли отново на басейн „Флора”, както и при момчета, където възпитаниците на Петър Йонов са еднолични лидери във временното касиране.

За миналата година бургаският СКВТ „Черноморец” беше обявен за клуб №1 по спечелени медали в българското първенство.

Крайно класиране: 1. Локомотив НН - 12 т.; 2. КВС Бургас - 12 т.; 3. Комодор - 9 т.; 4. ЦСКА - 9 т.; 5. Черно море - 3 т.; 6. Черноморец - 0 т.

 

Коментари

Още от последните новини