Много позитиви и само два негатива отчете Апелативна прокуратура Бургас

Много позитиви и само два негатива отчете Апелативна прокуратура Бургас - E-Burgas.com

„Основнните данни по доклада на Апелативна прокуратура за 2015 са повече  положителните, но няма да спестя негативните”-каза на брифинг Апелативният прокурор Любомир Петров. Заедно с него на среща с медиите бяха заместник-апелативните прокурори Йовита Григорова и Иванка Козарова.

За изминалата 2015 година с над 40 % са се увеличили бързите производства, от  наблюдаваните 25 хиляди, бързите съставляват 11% . В срок до един месец са решени 30 хиляди преписки, което е 99, 82 %.

В законовия срок са приключени 15 хиляди досъдебни производства и само едно е извън този срок. „Тоест ако през 2014 година са ни критикували за неспазване на срокове и мудност, това през 2015 година това вече е категорично преодоляно”-каза Апелативният прокурор Любомир Петров.

Като позитиви се прибавя и фактът, че имам спад на влезлите в сила оправдателни присъди.Оправдани са през годината 109 лица, което е 2% от общо осъдените 5 290 лица.

Съществени са подобренията на показателите и при корупционните дела. „Положихме много усилия и през 2015 година имаме повече наблюдавани, образувани, приключени и влезли в съда дела и повече осъдени лица, като увеличението е двойно , в сравнение за 2014 година."-добави Апелативният прокурор Петров.

За делата свързани с наркотици и наблюдаваните за това лица показателите също са добри. „ За това категорично са допринесли ред инициативи на кмета на общината Димитър Николов, ОДМВР и Прокуратурите в бургаски регион. На всяко училище и около него има поставени камери, родителите е хубаво, но не и задължително, да попълват бланки-декларации, че са съгласни да се проверяват децата им за наркотици. Целта не е да се водят дела срещу ученици, за като се установи, че са употребили наркотици, да има превантивност в това.”-каза още Апелативният прокурор Любомир Петров.

От наложените санции за данъчни престъпления в държавната хазна ще влязат над два милиона лева. И ако за 2014 година, санциите са в размер на 54 хиляди лева, то за изминалата година, 40 пъти е нарснал размера на наложените санкции.

И като най-съществен елемент в работата на Апелативна прокуратура беше посочено и добрата работа с медиите, периодично провеждане на брифинги, отчитане на резултати от дела, което разчупва закостенялостта на институцията, а по този начин става прозрачна и открита работата на АП-Бургас.

Като негативни прояви бяха посочени две тенденции-увеличване на броя на върнатите дела и най-вече на Окръжен съд-Ямбол. Като втори минус беше посочен и намаляване на броя на приключените разследвания, поради фактът, че през 2015 година много полицаи са напуснали системата.

 

 

Коментари

Още от последните новини