Младите все по-често се интересуват от професиите на бъдещето

Младите все по-често се интересуват от професиите на бъдещето - E-Burgas.com

При избора си за университет младите хора най-често се интересуват кои са професиите на бъдещето, кои специалности ще бъдат най-търсени и актуални след няколко години. Това ги насочва към класическите специалности медицина, бизнес, право и т.н. Кандидатите все повече се насочват към комбинирани специалности със съвременно звучене.

Такъв пример е областта на биологията и химията и специалността биомедицинско инженерство, обясняват за Агенция "Монитор" от консултантска фирма, специализирана в областта на образованието и езиковото обучение в чужбина ЕДЛАНТА.

Сред специалностите, които привличат вниманието на учениците и са свързани с професиите на бъдещето, са естествени науки, бизнес анализи, управление на водни ресурси, изкуствен интелект, математическо инженерство, етично хакерство и киберсигурност, творчески технологии, индустриално инженерство и мениджмънт, международно управление на сгради и съоръжения и други.

От ЕДЛАНТА обясняват, че през последните години все повече български ученици, студенти и родители се обръщат към консултанти за кариерно развитие. Основната причина за това вероятно е, че кандидатите осъзнават колко е важно да бъдат добре информирани, когато правят този избор, да са наясно с конкретните специалности, подходящи за тях. В много случаи представата на младите хора за различните професии е много схематична и непълна, тя не отговаря на реалността, а е вдъхновена от художествени образи от книги, филми, сериали и т.н. Друга причина за повишаване на интереса и доверието към кариерното консултиране е фактът, че все повече кандидат-студенти се интересуват от така наречените професии на бъдещето. Това са професии от различни сфери, които се очаква до 5 - 6 години да бъдат най-перспективни и търсени.

Коментари

Още от последните новини