Мисис България Трансконтинентал 2017 Надя Недялкова: Всяка голяма отговорност изисква повече време и енергия

Мисис България Трансконтинентал 2017 Надя Недялкова: Всяка голяма отговорност изисква повече време и енергия  - E-Burgas.com

Дни след завоюването на титлата Мисис България Трансконтинентал 2017, Мисис Бургас 2017 Надя Недялкова се завърна от Атина с нов успех - тя се сертифицира в световните лидерски програми на Дейл Карнеги. С постижението си Надя Недялкова реално става вторият човек у нас с официален лиценз да води тези програми, след няколкогодишния председател на Форума на Бизнес лидерите на България и управляващ съдружник на "Еймс Хюман Кепитъл България" - Мария Шишкова. Срещаме се с нея, за да ни разкаже какъв успех е това за страната ни:

- Надя, какво кара една красива жена да се занимава с нещо, което е очевидно трудно за постигане?

Хм, реално това, което кара всеки един от нас да прави каквото и да е в деня си - възможността да повлиява положително на средата си и това да му носи щастие. И, разбира се, колкото по-трудна е победата, толкова по-голямо е удовлетворението впоследствие от нея - на принципа на отложеното удоволствие.

- Разкажи ни с няколко думи за концепцията Дейл Карнеги - как се срещнахте с него?

Първият ми допир с Дейл Карнеги дойде в повратен за мен момент - през 2013 след онкологична операция с щастлив край, през която преминах успешно благодарение на доц. Иван Гаврилов. След диагнозата напуснах работата си като регионален мениджър в банка и бях в период на преосмисляне. Тогава прочетох в един сайт за възможностите, които предлагат обученията на Дейл Карнеги. Участието ми в този курс промени начина, по който възприемах голяма част от нещата - стериотипите, и буквално изстреля кариерата ми нагоре. Тогава не съм и мечтала, че аз самата някой ден ще имам шанса да водя тези обучения.

- Какъв е резултатът от тази Ваша среща?

Благодарение на прилагането на наученото съм четири поредни години носител на отличието "Най-успешен мениджър на годината" във финансово-застрахователния холдинг, в който работя.

- Искаш да кажеш, че отдаваш успеха си само на тези курсове? Звучи като чудо.

Имала съм успехи и преди Курса. Но когато човек върви нагоре, неминуемо стига до момент, където знанията от университета и вродените качества не са достатъчни. И тази среща дойде в правилния момент. Подготви ме за изпитанията на професията.

- Само във финансовата сфера ли е приложимо обучението?

Не се сещам за сфера на дейност, от която да няма участници на курсовете - от производствени и IT компании, през шоубизнеса, до политическата. Курсовете се променят и развиват всяка година, за да бъдат най-адекватни на бизнес климата в различните части на света.

- Какви хора тогава биха имали най-голяма полза да преминат през подобни програми?

Най-добър ефект се постига, когато през програмата преминава целият екип. Тъй като се работи върху промяна на нагласите, на поведението, а това е сложен и бавен процес, понякога отнема 12-24 месеца. Производствените компании имат изключително осезаеми ползи - методологията науча съвсем практически как да се спестява време от вземане на решения, целен резултат е повече бързина и точност, намаляване на брака и себестойността на продукта. Към нас се обръщат и търговски екипи - за да подобрим уменията, разбиранията за работата с клиенти, за установяване на дългосрочни отношения с тях. IT компаниите все по-често търсят подобни услуги, заради целите, които преследват - развиване на човешкия потенциал в компанията и извън тясно специализираната работа на служителите и мениджърите, създаване на силни човешки взаимоотношения, оттам - мотивация, и неминуемо - подобряване на резултатите.

- Дейл Карнеги е известен най-вече като автор на мотивационна литература. Каква е разликата между книгите му и тези курсове?

Курсовете изцяло стъпват на концепцията от книгите. Но то е като да си купиш речник по английски и да смяташ, че ако го четеш прилежно и мотивирано, ще проговориш и езика. На курса разполагаш с професионален трейнър, който буквално да те хване за ръка и да ти помага да преминеш оттам, откъдето волята отказва да те преведе. Още от първия ден си поставяме ясна и измерима цел, която да постигнем в конкретен срок - и работим точно върху това!

- Всеки ли може да стане трейнър?

Освен задължителното изискване да си преминал през програмата като участник, за да я познаваш отвътре, се минава специален процес на сертификация от международна комисия. В живота си съм преминала през не едно сито, но това е най-ситното възможно. Непокриването на 100% на критериите води до отпадане и невъзможност за лиценз. В конкретната ситуация до етапа на сертификация на Конвенцията в Гърция бяха допуснати още 11 лидери от други държави освен мен - от Саудитска Арабия, Германия, Италия, Кения, ЮАР, Кипър, Тунис, Мавриций, Полша. Друг важен критерий е трейнърът да е действащ представител на бизнеса - иначе не би могъл да бъде практически полезен на участниците. На всеки две години се минава ресертификация, за да е сигурна компанията, че клиентите получават най-доброто. Това е висока инвестиция на време и енергия от страна на обучаващите - но резултатът си заслужава и обратната връзка го потвърждава!

- Каква по-точно е обратната връзка в такъв случай?

Освен чисто емоционалната и човешка, когато я получаваме непринудено от участниците, измерваме и съвсем обективна такава и то след преминаване на програмата, когато е отлежало и може да се оцени един по-дълготраен резултат. Измерена в %, всичко над 0% означава доволен клиент, склонен да те препоръча, от 0 д 50% е добре, над 50% - отлично, над 70% - изключително. При нас е 68%. За да стане ясно, такива оценки получават компании като Google, Amazon, Apple. Т.е.ако сравним Дейл Карнеги България с топ 10 компании от САЩ - бихме заели 6-то или 7-мо място. И тук е радостната новина - хората в България имат привилегията да ползват това световно качество и за своите екипи при унифициран стандарт.

- Какво предстои оттук насетне в тази връзка?

Работа. До дни ще излезе календарът за 2018г. Фокусът е изключително върху корпоративните обучения за сметка на отворените за индивидуални клиенти. 

- От къде може да се получи този календар?

Ще бъде наличен на сайта www.dalecarnegie.bg. От там могат да се изтеглят и много безплатни материали и приложения.

- А в чисто личен план - какво ти предстои и започна ли подготовката ти за участието на Мисис Трансконтинентал, където ти ще представляваш България?

Декември е последен отчетен месец във финансовата компания, в която работя, и традиционно - нелек. И все пак - успях да отметна доста от ангажиментите си и ще прекарам повече време със семейството. Благодарение на пудела ни то ще се увеличи с още няколко члена, така че за празниците ще е още по-пълно и весело. Върху следващото предизвикателство, свързано със световния конкурс, ще се съсредоточа  след Нова година - като всяка голяма отговорност, ще изисква и по-сериозен фокус на време и енергия.

Коментари

Още от последните новини