Министерството на туризма създава инвестиционна карта

Министерството на туризма създава инвестиционна карта - E-Burgas.com

Министерството на туризма създава инвестиционна карта. В нея влизат 30 обекта и тя ще бъде промотирана на чуждестранни инвеститори. Така се цели да се насърчат и улеснят вложенията в сектора. Това каза зам.-министърът на туризма Милко Теофилов при откриването на Десетия Черноморски туристически форум във Варна в сряда вечерта. Той цитира данни на Световния съвет за пътувания и туризъм, според които 7 от всеки 100 евро, инвестирани в България, са вложени в туризъм. Това е над средното ниво за Европейския съюз и света, но трябва да се надгражда, посочи още зам.-министърът. По думите му страната има редица предимства спрямо други страни в региона. Например корпоративният данък у нас е най-ниският в ЕС, като ставката е под тази на Румъния, Сърбия и други държави от Източна Европа.

На туризма трябва да се гледа не само като брой хора, които влизат в страната, но обръщаме внимание и на инвестициите в сектора, коментира зам.-министърът. Той подчерта, че статистическите данни относно чуждестранните туристи, които влизат в страната, показват добро развитие в правилната посока. Според данните за периода януари–юли ръстът на посетителите е 7, 2 процента спрямо същия период на миналата година. Това ще значи, че 4,923 млн. чуждестранни посетители са били в страната за първите 7 месеца на годината. Приходите в сектора се увеличават с близо 11 на сто, достигайки 3,785 млрд. лв.

За периода януари-юли 2017 г. пренощувалите чуждестранни гости само във Варна в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла са били общо около 450 хил., което представлява 1,5% ръст спрямо същия период на миналата година. Приходите от нощувки за януари-юли на настоящата година са почти 150 млн. лв. от чужденци, което е ръст от 11,8%.

В последните 5 години средногодишният ръст е 6 процента, което е над средното ниво за Евросъюза, показват данните на Световния туристически барометър, каза още зам.-министър Теофилов. И допълни, че това е по-високо ниво в сравнение със средното за ЕС, за който нарастването е 4,3%. По този показател оставяме зад нас страни като Турция, Италия и Франция. Съветът прогнозира, че разходите за бизнес туризъм ще нараснат с 80 на сто в следващите 10 години. За това инвестиционната карта е една от инициативите на Министерството на туризма, по която се работи усърдно, допълни зам.-министър Теофилов. И посочи, че ведомството обръща сериозно внимание и на темата за дигитализацията, защото тя също е от изключителна важност, а туристите все по-често планират почивките си и правят резервациите си през телефон.

Коментари

Още от последните новини