Министерство: Плажовете в кадастъра можело и да не са плажове

Министерство: Плажовете в кадастъра можело и да не са плажове - E-Burgas.com

Данните от кадастралната информационна система, която Министерството на регионалното развитие и благоустройството създаде в съответствие със Закона за електронното управление още преди три години, нямат стойност на документ. Това става ясно от писмо на министерството по повод статия на "Дневник" за изчезналия от кадастралните карти "Морски плаж "Аспарухово" край Варна.

Агенцията по геодезия, картография и кадастър изгради системата, финансирана с 500 хил. лв. по оперативна програма "Административен капацитет" през 2015 г. Обявената тогава цел на проекта беше "предоставяне на административни услуги, насочени към потребителя, чрез осигуряване на възможност за заявяване на услуги от различните системи (на агенцията - бел. ред.) през една единствена точка – КАИС портал." Въпреки това вчера от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обясниха, че и до този момент той не предоставя документи с "удостоверителна стойност". Те продължавали да се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър

"с подпис и печат"

В текста на "Дневник", публикуван в понеделник, бяха цитирани данни, предоставени от неправителствената организация "Камара на геодезистите в България", според които "Морски плаж "Аспарухово" (с административното обозначение 10135-PL.46) внезапно е изчезнал от информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в дните между 26 юли и 9 август т.г. Върху него сега местната администрация във Варна има намерение да реализира спорен проект за строителство на рибарско пристанище.

Констатацията на Камарата на геодезистите беше илюстрирана със скрийншотове, които публикуваме отново (виж илюстрациите по-долу).

На първата от екранните снимки, която според "Камара на геодезистите в България" е направена на 26 юли т.г., ясно се вижда, че имотът, за който вече има издадено строително разрешение от община Варна, е оцветен в жълто и означен като "Морски плаж "Аспарухово".

На втората екранна снимка това означение липсва. Няма го и жълтият цвят, с който на картата са означени морските плажове.

За да омаловажат гафа с изчезналия плаж

който преди дни премиерът нарече "камъняци" и "змиярник", вчера от регионалното министерство обясниха, че оцветяването не било част от кадастралната карта и информацията, в нея. "То служи за онагледяване на специализираните данни и улеснение на потребителите на Кадастрално-административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която е само регистрационна", твърдят от пресцентъра на министерството в писмото си до "Дневник".

Според неговия текст кадастралната карта не била част от устройствените планове, които давали информация за възможностите за строителство . Тази информация трябвало задължително да бъде придружена от документи за собственост в дадена територия.

Преведено от административния жаргон,

това би трябвало да означава, че всичко, което се вижда в информационната система на Агенцията по геодезия картография и кадастър, може да няма нищо общо с действителността. Или с други думи - всеки плаж, обозначен в нея, в действителност би могъл да се окаже нещо съвсем друго според "удостоверителните документи", издавани с подпис и печат. Освен това, ако в кадастралната карта даден имот е обозначен като "морски плаж", който според Конституцията е изключителна държавна собственост, това не е никаква гаранция, че той все пак не е предвиден за застрояване според устройствените планове на близкото населено място.

Междувременно "Дневник" продължи да търси

обяснение за упоритостта

с която държавната администрация и местната власт във Варна продължават опитите да докажат, че въпросният плаж в кв. "Аспарухово" не е плаж и върху него може да се строи. При това с плътност от 80%, само 2% минимална озеленена площ и височина на сградите 25 м. Точно тези параметри са отразени в заповед, с която министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е дал траен градоустройствен статут на плажа.

Върху него трябва да бъде реализиран проектът на община Варна за модернизация и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината". Той е на стойност 16.6 млн. лв. От тях 8 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по европейската Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., а останалите 8,6 млн. лв. трябва да бъдат осигурени от местния бюджет.

През последните години подобни проекти бяха реализирани по цялото Черноморие. Много скоро след откриването на рибарските пристанища в Сарафово, Поморие и Черноморец обаче се оказа, че в тях

яхтите са повече от рибарските лодки

Процедурата, по която това е станало възможно е проста – собствениците на луксозни плавателни съдове стават членове на местните рибарски сдружения и така придобиват правото яхтите да домуват в пристанищата им. При това на чувствително по-ниски цени, отколкото в марините.

Мащабното строителство на луксозни ваканционни комплекси в непосредствена близост до "Морски плаж "Аспарухово"" дава сериозни основания на подозренията, че точно това ще се случи и след приключването на проекта за модернизация и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината".

Източник: "Дневник"

Коментари

Още от последните новини