Министърът на образованието: Строежът на нови училища е задължителен

Министърът на образованието: Строежът на нови училища е задължителен - E-Burgas.com

Трябва да бъдат построени нови училищата в страната. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му целта в дългосрочен план е училищата, които са самостоятелни в сгради е да преминат към едносменен режим.

„В други случаи, обаче са две училища в една сграда и там не е възможно и няма да стане само с намаляване на приема. Трябва да се търси реорганизация на училищната мрежа, включително и строеж на нови училища в най-големите градове. Строежът на училища е задължителен. И в София има квартали, които нямат училища", обяви Вълчев.

Той отново засегна темата и за олекотяването на раниците на учениците, която вече пореден ден е централна тема в образователното министерство. Една от първите мерки срещу това багажът на децата да бъде олекотен ще е да се подсигурят шкафчета в училищата.

„Във всички случаи ще отделим бюджетни средства за училищни шкафчета. Това трябва да бъде финансирано и с бюджетни средства, може би ще търсим и вариант за съфинансиране", допълни министърът, цитиран от „Фокус".

„Училищата от делегираните бюджети са закупили шкафчета. Те трябва да бъдат подпомогнати. Няма да можем да закупим шкафчета на всички ученици", коментира той.

Попитан дали имат право учителите да решат да не изискват от децата учебник по даден предмет, той уточни, че изучаването на една или друга дисциплина малко или много разчита и на учебника така че могат да кажат, че в момента учебниците са задължителни.

„Това, което не е задължително, са голяма част от учебните помагала и тетрадки. Това трябва да оптимизираме. Една немалка част от раницата е точно формирана от учебните помагала и тетрадки", каза още просветният министър.

Коментари

Още от последните новини