Михаил Големинов с два музикални проекта в Бургас

Михаил Големинов с два музикални проекта в Бургас - E-Burgas.com

Интересният композитор и пианист Михаил Големинов ще представи в Бургас два музикални проекта - на 5 юни и 14 август. Различното в тях е, че авторът използва едновременно клавишни и електронни инструменти, семплър, компютри и видео прожекция.

Първото събитие е концерт-пърформънсът "Музикална графика - графична музика" утре от 19 часа в експо център "Флора". Графиките, по които ще се импровизира, ще бъдат достъпни и за публиката във формата на видео прожекция по време на изпълнението.

Eто заглавията на някои от тях:

Роман Хаубенщок-Рамати: "Констелация" III и "Констелация" IV;

Анестис Логотетис: "Циклоид";

Дмитрий Булатов: "Радиопоема";

Михаил Големинов: "Съзерцание";

Фердинанд Кривет: "Текстове за гледане".

На 14 август, отново в експо център "Флора" и пак от 19 часа, ще бъде представен вторият проект: Практика на вероятностите - музикална импровизация по неми филми от началото на ХХ век. Той създава спонтанна артистична ситуация, като от зората на футуризма и дадаизма. Събитието предлага едно аудиовизуално пътешествие по неизвестна траектория.

Експерименталният филмов авангард от първата половина на миналия век, особено немите клипове на Ханс Рихтер, Ман Рей, Марсел Дюшан и др., са вдъхновяващ импулс за импровизирана музика, най-вече поради своята абстрактност и освободената, многопосочна асоциативност. Генеративната електроника, а именно специално разработената от Михаил Големинов компютърна програма, интерпретираща визуалния компонент чрез прилагане на композиционни алгоритми, привнася допълнителен нюанс на непредвидимост, кореспондиращ и взаимодействащ със спонтанните реакции на музиканта-импровизатор.

Вход за всяко от музикалните представяния: 3 лв.

Билети: касата на експо център "Флора".

Коментари

Още от последните новини