Миглена Добрева, управител на „Индикар“: Не членове и запетайки, а цялата законова уредба за такситата е за смяна

Миглена Добрева, управител на „Индикар“: Не членове и запетайки, а цялата законова уредба за такситата е за смяна - E-Burgas.com
Срещу общото зло сме единни, но и не липсват удари под кръста от конкуренцията [caption id="attachment_120944" align="alignnone" width="620"]Снимка forumnews.bg Снимка forumnews.bg[/caption] Миглена Добрева е единият от двамата собственици и управители на бургаската таксиметрова компания „Индикар“. Тя разкри голяма част от неуредиците в този бранш, където заедно със съпруга си Драгомир Добрев, управляват компанията, включително и гласувания през октомври нов текст в закона за автомобилните превози, според който таксиметровите водачи трябва да бъдат регистрирани на трудови договори към компаниите, за които работят, и да плащат данъци и осигуровки.
  • Г-жо Добрева, стяга се национален протест на 4 декември заради гласувани нови текстове във вашия бранш, тук какво се случва?
  • В момента текат разговори с всички таксиметрови шофьори, които са при нас. Общо взето Бургас не е София, т.е. всичките ни шофьори са или на трудов договор или са данъчно задължени лица. След като законът влезе в сила г-н Добрев им разпореди да си отидат на лицензи, тези които не са с наши коли. И се оказа, че откриването на една фирма, регисрациите и всичко останало, е в порядъка на над 500 лв. Това е разход за нещо, което е абсолютно излишно, защото те и в момента си работят така.
  • Шофьорите настройват ли се негативно вече?
  • Ами създават се проблеми в целия град и никой нищо не е направил все още. Тя държавната администрация не може да отреагира толкова бързо, за да промени нещата. Няма как всичките да станат превозвачи като се явят на един изпит. Просто технологично времето не стига. Така че националния протест най-вероятно ще бъде подкрепен от нас, а и наистина няма реално обяснение на всичко, което се случва. Това е една неизвестност, в която никой не знае как да отреагира.
  • В Бургас има ли вече действия по новия закон?
  • Доколкото знам никой нищо не прави. В Народното събрание в един и същи ден беше приет на първо и второ четене точно това, което трябва да се случи в момента – всеки таксиджия да бъде и превозвач или другият – на трудов договор. На 20-ти изтича срока, в който трябва да е реализиран. Ок, добре, решили са че е така, но защо и те не знаят. Отговорът е, за да премахнем ментетата. Но в същото време те не ги премахват, правят ги повече, т.е. никой не може да хване на пазара колите, които са раздробени. В Бургас возят около 1000 таксита, всеки си е сам за себе си, кой ще го хване. В същото време докато текат тези срокове, от Министерски съвет влиза предложение за патент, който отменя гласуваното вече предложение за всички трудови договори. Обаче депутатите тъй като явно не са подготвени както трябва – тези от ГЕРБ гласуват „За“, а коалицията около тях – „Против“, защото те не знаят, че само преди около месец са гласували друго. И в момента се оказва, че този закон за патента не минава. И сега всъщност от събота 90% ще са незаконни на пътя, а реално няма как физически да бъдат законни и не знаем какво да правим. Най-вероятно ще подкрепим протеста, защото настроенията са общи.
  • Има ли притеснения у шофьорите?
  • По-скоро ги удря повече на присмех, отколкото на притеснения. Ситуацията е толкова абсурдна, че даже не може и да се притенсят, това е тргико-комична ситуация, много неща им се струпват. В момента им се говори за патенти, за трудови договори, за винетки, за какво ли не. Достатъчно са изнверени, ето патента сега се коментира в порядъка на 400-1000 лв. Докато аз работих с патент допреди години, преди да дойде икономическата финансова криза и преди да стигнем това положение, беше 653 лв. на година, т.е. сега всеки патент, който приемат на тази цена ще озлоби шофьорите. Годините не са същите, приходите им също. Нещата са комплекси, не знам какво ще се случи, дано напрежението не ескалира нанякъде. Казвам го това чисто емоционално и по женски, не толкова като ръководител на фирма.
  • Какви други актуални проблеми има в бранша?
  • Темата е много голяма, има проблеми. Аз 22 години съм в този бранш, а пък нещата не се променят за добро. Не може да вървят постоянно иновации в комуникациите, а ние да не можем да ги приложим. Не може в момента това, което се коментира да скарат таксиметрови шофьори и превозвачи, примерно кой крив кой прав, кой иска и кой не трудов договор, това е глупост. Тя самата законова уредба е изцяло вече на светлинни години от тогава, когато се е мислила, т.е. промените не са да сменим този член или да отпадне тази запетайка както се случва. Най-малкото е глупаво, защото една запетайка не може да реши един бранш, който 15 години се ръководи от остарели норми, вече измервателните прибори са различни. Ние всички сме обзаведени с таблети, можем да мерим разстояния, време и всичко останало, но апарата отговаря на наредба еди коя си и има само един стандартизиран тип в България. Звучи глупаво.
Нямаме против да се променим, не искаме да бъдем същите като таксита. Аз лично много уважавам труда на таксиметровите шофьори, той не е малък. Както и клиентите да ги наричат или пък да им се ядосват и за мръсни коли, невърнато ресто, например, това е човек, който работи 12 часа на ден. Това отношение го има не само при тях, има го и при лекари, адвокати, в цялото общество. Защо се настройваме само срещу едни хора? Тези момчета си взаят хляба с труд, внимават за себе си, за колата, за клиентите, наистина е кошмарно. Знаете Бургас какъв е и какви ремонти се правят в момента, дай Боже наистина да се ремонтира, знаете ли как се издържа 12 часа в момента? Но те си вършат работата.
  • Оплакват ли се от по-голяма амортизация на автомобилите в момента?
  • Разбира се, нормално е, тези непрекъснати ремонти няма как да не влияят, но общо взето това, че Бургас се променя обединява всички бургазлии. Така че всяко зло за добро. Преди дори бяха още по-лоши улиците.
  • Споменахте за отношението вече, обидно ли Ви е нарицанието „бакшиши“?
  • Вижте аз съм единият от управителите на фирмата и съм с две висши образования. Другият управител е г-н Добрев, който също е с две висши образования. Въпреки това ние си ги наричаме колеги. На шега можем да кажем, че са „бакшиши“, дори едно време имахме заведение, което си бяхме кръстили „При бакшиша“.
Вижте, имаме си трески за дялане, но вече 22 години работя, за да променя отношението на хората към такситата и мисля, че ще успея, но само ако нормативните актове и държавата ни разреши да е така. Не може рамките ми да са на 22 години и аз да си мисля, че ръководя съвременна фирма. Рамките трябва да се разчупят, не е борбата за договори в момента или за патенти, тотално трябва да се промени уредбата за такситата в България.
  • Колко са служителите в „Индикар“?
  • Относно шофьорите е много е относително да се каже и това отново касае норативната уредба. Като във всяка таксиметрова компания и в нашата има от 4 до 8 диспечери, тъй като са на денонощен режим, имаме си счетоводство, отчетници, реклама, транспорт, линеен контрол. Те са в порядъка на 10-15 души, имаме си и сервиз и наши механици. Оттам нататък колите, които са при нас, в завсисимост от това дали са наши или не, „Индикар“ е уникална, тя си притежава по-голямата част от автомобилите, те могат да бъдат отдавани според закона по два начина – или по трудов договор или под наем. Когато се дават под наем, таксиметровият апарат на колата е на момчето, което я наема. Когато са на трудов договор, апаратът е на фирмата. Т.е. аз не мога да кажа всеки момент колко и какви са при нас, зависи какви шофьори карат в момента и какво те искат, но гарантирам, че поне за нашите коли правим всичко да е според закона както трябва да бъде. Оттам нататък на централата на „Индикар“ работят и други автомобили, те не са наши и физически няма как да ги назначим на трудов договор. Това са отношения, които се градят на това дали искат да изпълняват нашите заявки при определени условия и да са абсолютно легитимни таксита. Така работим ние и всеки момент е различен, така че колко са шофьорите, различно е.
  • До колко е жестока конкуренцията в Бургас, има ли удари под кръста или сте по-скоро единни спрямо тези неправди, за които говорите?
  • Сега вече ме хващате „по бели гащи“ (Смее се). Може би срещу общото зло сме единни, но по принцип конкуренцията си я има. Всяка фирма се опитва да си има лице, но е по-добре че я има конкуренцията. Има и удари под кръста, огледайте се на пазара и ще забележите. От всичко има по принцип, но в момента ни обединява друго.
 
Коментари

Още от последните новини