Местят 10 000 експоната заради ремонта на Природонаучния музей

Местят 10 000 експоната заради ремонта на Природонаучния музей - E-Burgas.com
снимка: burgasmuseums.bg

Над 10 000 експоната от фонда на Природонаучния музей трябва да бъдат преместени, заради предстоящия ремонт на сградата. Това каза уредникът на музея Светла Далакчиева пред радио "Фокус".

В момента се провеждат процедурите за избор на фирма-изпълнител за ремонта на музея.. 

"Провеждат се процедури, които са за намиране на фирма-изпълнител, която ще извършва ремонта. Това са чисто законови процедури, които се изискват и по самата програма, по която се извършва финансирането. Това е нещо като обществена поръчка. С това се занимават юристи и специалисти. Те подготвят документацията, но надявам се, че до края на месец май вече ще имаме яснота и фирмите ще започнат да работят", каза Далакчиева. 

Сградата на Природонаучния музей в Бургас е паметник на културата. Далакчиева обясни, че от около 4-5 години той е с временен покрив, който обезопасява от падащи от корниза парчета както посетителите, така и работещите в музея. Причината са течове от покрива. 

"Всяка зима покривът протича. Всяка есен му правим някакъв козметичен ремонт, който можем да си позволим според силите на музея. Всяка зима той отново протича. Всичко това от една страна ни заплашва фондовете, от друга - се руши цялата сграда. За нас това е най-големият проблем и това ще бъде оправено с настоящия ремонт. Предвижда се още абсолютна цялостна промяна на покрива, фасадите, корнизите - всичко ще бъде възстановено", каза още Далакачиева. 

Коментари

Още от последните новини