Меркел отряза Турция за визите

Меркел отряза Турция за визите - E-Burgas.com
снимка: wsj.com

Турция няма да получи обещания безвизов режим за Европейския съюз от 1 юли тази година, както бе първоначално планирано.
Това обяви германският федерален канцлер Ангела Меркел след срещата си в Истанбул с турския президент Реджеп Тайип-Ердоган, цитирана от DPA. Тя е провела „интензивен, откровен и целеустремен разговор“ с Ердоган и го е уверила, че ще бъде направено всичко, за да се запази диалога. 

„Въпреки това е ясно, че до 1 юли някои неща няма да може да бъдат приложени. Тоест, разбирайте – визовата свобода, защото условията за въвеждането ѝ не са изпълнени“, заяви още Меркел. 

Спорът е преди всичко заради настояването на ЕС Турция да реформира своето антитерористично законодателство – нещо, което среща категоричния отказ на Ердоган. Реформата е ключова предпоставка за това Брюксел да предостави визова свобода на турците, както бе договорено в пакта за бежанците. В замяна на това Анкара се съгласи да приеме огромен брой бежанци, проникнали незаконно на територията на Европа.

„Дадох ясно да се разбере в разговора днес, че мисля, че се нуждаем от независима правосъдна система, нуждаем се от независими медии и се нуждаем от силен парламент", заяви Меркел, цитирана от Ройтерс. „И, разбира се, решението за отнемане на имунитета на всеки четвърти парламентарист в турския парламент е нещо, което предизвиква дълбоко безпокойство. Аз ясно показах това на турския президент", добави тя. 

dir.bg

Коментари

Още от последните новини