Mercedes пуска безпилотен камион до 2025 г

Mercedes пуска безпилотен камион до 2025 г - E-Burgas.com

mercedes-truck-main

Автомобилният гигант Mercedes-Benz смята, че създаденият от него самоуправляващ се камион може да допринесе за намаляване броя на катастрофите, отнемащи хиляди животи годишно, пише The Verge.

Future Truck 2025 не може се самонавигира в градски условия като автомобилите на Google, но е напълно способен да се движи сам по междуградските пътища, а точно това е мястото, където уморените шофьори на камиони могат да застрашат по-малките превозни средства.

Future Truck 2025 анализира пътя и получава информация за трафика и терена с помощта на високотехнологични двойни камери, радарни сензори и технология за видимост в областта на „сляпата точка". Необходим е шофьор обаче, който да изведе роботизирания тежкотоварен автомобил на скоростен път и да го включи в трафика. В останалото време водачът би могъл да върши нещо друго или да отпочива.

Когато камионът се движи с 80 км/ч, предната му LED решетка сменя цвета на светлината си от бяло в синьо. Целта е да се даде визуален знак на останалите шофьори, но е възможно това да е в разрез с пътните регулации. Очевидно пред автопроизводителя стоят още технически детайли за уточняване преди комерсиалното производство на камиона робот. Така или иначе Mercedes очаква, че това ще е възможно след едно десетилетие и затова е добавил в името цифрата 2025.

Коментари

Още от последните новини