Майстори на уиндсърфа прекосиха морето от Дуранколак до Резово

Майстори на уиндсърфа прекосиха морето от Дуранколак до Резово - E-Burgas.com
peika.bg

Илияна Стоилова и Йоан Колев изминаха разстоянието от близо 300 километра от най-северната до най-южната точка на родното Черноморие за 3 дни, информира БНР. Те тръгнаха на 18-и септември от Дуранкулак и пристигнаха на 20-и септември в Резово. В първата отсечка - до Варна, нестабилен вятър забави хода им. На следващия етап - до Обзор, повреда в двигателя на основната придружаваща лодка наложи Илияна и Йоан да продължат сами към най-трудния участък - Бургаския залив. Тази част от трасето беше най-сложна, тъй като заливът е много врязан навътре в сушата и се наложи да бъде прекосен отдалеч - директно от нос Емине към Созопол.

Предизвикателството, наречено Wind2Win, е част от кампанията "Черно море, свободно от пластмаса", чието начало беше поставено през юни с почистването на плаж "Перла", Приморско. Двамата уиндсърфисти бяха придружавани от екип от морски биолози, които снеха проби, набелязаха местата с плаващи морски отпадъци и записаха наблюденията си върху морските бозайници в Черно море. Така ще бъде оформена екокартина на морската вода, за да бъдат взети мерки за справяне с проблема с пластмасовото замърсяване и за привличане на обществено внимание.

Организаторите приканиха всички, които милеят за чиста природа, да се включат в почистването на плаж "Ветеран" във Варна миналата неделя.

Илияна Стоилова разказа в "Хоризонт до обед", че при първото почистване са били събрани 70-80 чувала отпадъци.

"Сега във Варна на плаж "Ветеран" събрахме около 50 чувала. Намерихме и хладилник. Предположихме, че е дошъл от морето. Тепърва ще правим още повече почиствания. Те целят популяризиране на идеята за по-чисти морета и плажове. Черно море има нужда от внимание и опазване, каза Стоилова.

"Прекарваме много време в морето. Болно ни е да го виждаме замърсено, искаме да го опазим чисто. То е дом за много видове. Виждаме колко много боклуци излизат по нашите брегове. Целта е да произвеждаме по-малко отпадъци. Това е въпрос на време и се надяваме да го постигнем", добави Йоан Колев.

 

Коментари

Още от последните новини