Майка на дете с ДЦП: Вие, горе, управляващите, на друга планета ли живеете?

Майка на дете с ДЦП:  Вие, горе, управляващите, на друга планета ли живеете? - E-Burgas.com

Недялка Гръкова е майка на Таня. Момичето страда от Детска Церебрална парализа. Лекарска грешка от раждането оставя завинаги Таня с това заболяване. Недялка е посветила живота си  в грижи за дъщеря си. След като  излезе новата програма за Личен асистент, Недялка е повече от възмутена. Тя заедно с още други майки подготвят утре- 25 май протест. Тя е възмутена, че за детето й се полага личен асистент само за 4 часа в денонощието.

„Време е тези горе да слязат долу и да видят каква е действителността. Отпуснатите часове за лична помощ на деца или лица с увреждания е между 10 и 40 часа месечно. Какво да правим с децата си през останалите часове? На кой да ги оставим? Как да ги отглеждаме със заплата под 100лева? Потребителите ще имат право максимум на 40 часа на месец или 2 часа на ден  да използват лични асистенти . В другите  22 часа кой ще ни гледа децата, социалният министър ли или някой от общинска админстрация в Бургас? Това е  поредният абсурд в абсурдната ни държава! Ние, личните асистенти ще бъдем осигурявани върху тези два часа.”-каза за е-Бургас  Гръкова.

Недялка пита на каква база е взето това решение и защо на дъщеря й се отпуска медицинско лице, без тя самата да е поискала такова. „И какво излиза, че потребителят не може сам да разпределя часовете,  а някой решава вместо него какъв специалист и кога да му го прати и кога. На базата на какво решават, че са нужни 10 или 40 часа месечно. Или просто се възползват, че ние така или иначе си гледаме децата.”-казва още Недялка.

Днес социалният министър Зорница Русенова прехвърли спорния въпрос по програмата Личен асистент към общината. Тя заяви, че програмата може да търпи корекции и че в рамките на следващите два месеца - за големите общини, където има по-голяма нужда от лични асистенти и по-голям брой хора с увреждания, ще има допълнителен ресурс.

Недялка Гръкова заедно с други майки утре ще протестират срещу програмата Личен асистент  пред Общината в 11:00 часа. Дори са готови да разпънат палатков лагер. В знак на гражданско неподчинение.

 

Коментари

Още от последните новини