Масово лекуваме неправилно грип, а върлува вирус

Масово лекуваме неправилно грип, а върлува вирус - E-Burgas.com
Снимка posredniknews.bg

Все повече стават случаите на българи с вирус, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. „Застъпиха се летните вируси, които още не си бяха отишли от страната с така да се каже есенно-зимните“, сподели медикът в ефира на "Нова тв".

Д-р Николова заяви, че е „пълно с болни деца. Пълно е и с възрастни хора, които са в безпомощно състояние, много дехидратирани“. В същото време предпазването е трудно: „Ние сме заразни 24 часа преди да се появят симптомите”, каза доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница – София.

Тя обаче е категорична, че хората масово се лекуват неправилно, защото купуват лекарства за грип, а всъщност върлува вирус. Само преди дни от Сдружението на общопрактикуващите лекари алармираха за опасния според тях вирус, който върлува в страната.

Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път и най-вероятно става въпрос за ентеровирус, който е нов и все още не е изолиран: „Срещу този вирус няма ваксина. Не помага и миенето на ръце“, обясни д-р Александър Калайджиев.

„Хубаво е да се отиде на лекар още в началото. Много често при децата тези вируси водят след себе си и вирусни пневмонии”, добави още д-р Николова.

А симптомите – отпадналост, повръщане, диария и висока температура.

„Проблемът при всяка една вирусна инфекция е, че хората в началото се опитват да се самолекуват. Голяма грешка, защото започват примерно да употребяват мляко, защото решават, че това много бързо ще подобри тяхното състояние. А това рязко води до диария, което ги дехидратира още повече“, даде за пример д-р Николова.

Приемът на антибиотици също не е препоръчителен.

Ето и съвети, за да избегнем заболяването – да си мием ръцете често, не само преди хранене. Също така да проветряваме помещенията, в които живеем и работим:

„Проветрявайки по-често, ние създаваме дискомфорт за самите вируси, защото те не могат да се развиват при ниски температури“.

Коментари

Още от последните новини