Масови проверки за търговците на прага на учебната година, проверяват продават ли се стари бележници

Масови проверки за търговците на прага на учебната година, проверяват продават ли се стари бележници - E-Burgas.com

Комисията за защита на потребителите направиха изненадващи проверки днес, часове преди началото на новата учебна година. Инициативата има за цел да установи продават ли се стари бележници и среща ли се фрапантното нарушение от миналата година документите за учениците да се продават задължително в комплект с подвързии.

„Стартирахме една доста мащабна кампания в навечерието на новата учебна година, защото за нас беше важно да се уверим, че тези документи, които всеки ученик трябва да има, са актуални, че се продават на изписаните на корицата цени, че няма да има спекулации в тази посока. Знаете, че през миналата година ние пресякохме опит за фрапантно нарушение – да се продават бележниците и личните карти само в комплект с подвързия, което вдигаше цената им многократно. За момента няма фрапантни нарушения. Доста от търговците, които през миналата година бяха уличени в нелоялни търговски практики, са си взели поука, но ние сме длъжни да се убедим, че това ще бъде така през цялото време, в което тези кампании ще бъдат активни”. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, при извършените днес съвместно с представители на медиите серия от проверки на търговци на бележници.

В събитието взе участие и вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя призова родителите да внимават с покупката на стари бележници, които се разпространяват в търговската мрежа. „Продават се бележници, които не са за тази година. Обръщам внимание, че в новите вече няма графа "Забележки". Тя е заменена с "Отзиви и информация. В нея преподавателите ще нанасят своите препоръки, забележки и похвали”, заяви Кунева.

Проверката днес установи, че кампанията от миналата година и превенцията дават своите резултати, макар нарушения все още да се срещат. При един от проверените обекти търговецът бе изложил бележници от миналата учебна година, въпреки че отрече пред проверяващите и представителите на медиите, че са предвидени за продажба.

„Бъдете сигурни, че това ще бъде отбелязано в констатацията на нашата проверка. Ще бъдат дадени задължителни предписания за незабавно отстраняване на нарушението, след което ще направим веднага последващ мониторинг и ако се срещне отново този проблем, ще наложим санкции. Защото нашите кампании имат за цел както да предпазят потребителите от различен тип нарушения – това е най-важното, така и да имат един превантивен ефект и търговците да си вземат поука, за да не се срещат в бъдеще такива нарушения”, коментира Маргаритов.

При същия търговец бе установено и нарушението от миналата година – да се продават бележниците и личните карти само в комплект с подвързии, което представлява нелоялна практика и съгласно закона се наказва с глоба до 30 000 лв.

„Ще упражняваме ежечасен мониторинг на търговците, при които са констатирани нередности”, категоричен е председателят на КЗП.

 „Следим и качеството на ученическите стоки – анонсите за т.нар. анатомични раници, както и за дрехите и обувките за по-малките ученици. Има европейски стандарти за безопасност. Обект на нашите проверки е и истинността на намаленията и промоциите, които съпровождат тази кампания. При установяване на нелоялна търговска практика санкцията може да достигне до 30 000 лв. при първоначално нарушение и до 50 000 лв., ако ние констатираме, че това нарушение е извършено повторно”, добави Маргаритов.

Той напомни на родителите да бъдат внимателни, когато купуват принадлежностите за училище и към тях са отправени анонси за сериозни намаления за различен тип комплекти или ученически стоки, да проверяват дали действително това е най-изгодната оферта. „Все по-актуално е и онлайн пазаруването и лесно и бързо всеки може да направи проверка и да прецени кое е най-изгодно и потребно. Нека да търсят актуалните помагала и документи, за да може всичко да бъде в съответствие с изискването на закона”, каза още председателят на КЗП.

Днешната инициатива е част от кампанията на КЗП за проверки на стоки за ученика, при която инспекторите проверяват доколко коректни са търговците при продажбата на ученически пособия, облекла и обувки. Тя има за цел да допринесе за отстраняване на нарушенията там, където все още такива се срещат. 

Коментари

Още от последните новини