Маските срещу грип предпазват само два часа

Маските срещу грип предпазват само два часа - E-Burgas.com
изтеглен файл (1) Маските срещу грип, които се продават масово в аптеките, предпазват от въздушно-капкова инфекция само два часа, след което стават неефективни, пише "Монитор". За това предупреди вчера по време на форум за ваксините проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. „Освен краткото време за защита от вирусите, хората трябва да внимават и как точно се поставят маските. Те трябва да дишат през тях, а не през носа”, посочи той.По думите му след третия час маската реално се овлажнява и не спира вирусите. Именно по тази причина в редица западни държави, най вече в болниците, са въведени маски с различни цветове спрямо часовете на употреба. „Например от 8 до 10 са сини, от 10 до 14 - червени и т.н.”, даде за пример професорът. 

Специалистите са категорични, че все още не сме в разгара на грипна епидемия. „Ако топлото време се задържи, разпространението на вирусите най-вероятно ще се забави. Епидемията ще се отложи за след Новогодишните празници”, посочи още специалистът. В случай обаче, че времето застудее рязко, въздушно-капковите инфекции ще ни застигнат доста по-рано.

„Тази година грипът започна със случаи на щам тип В, известен още като „Масачузетс”. Към момента той е засечен при осем пациенти”, припомни още проф. Кантарджиев. Всички те са с пневмония и се лекуват в инфекциозни отделения в София. Двама от болните са деца – на 2 и 10 години, а останалите са хора над 50-годишна възраст. Въпреки това специалистите очакват тазгодишната епидемия да е отново от A(H1N1) или т. нар. свински грип.

По време на форума стана ясно още, че двойно е спаднал обхватът на имунизираните у нас момичета срещу рак на маточната шийка през тази година. Данните бяха изнесени от д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина. „Всеки ден една българка се разделя с живота си заради рак на маточната шийка”, посочи още той. Подлежащите на имунизация у нас са близо 30 000 тинейджърки. 
Коментари

Още от последните новини