Мъртви делфини по Южното черноморие! Не са ясни причините за смъртта им

Мъртви делфини по Южното черноморие! Не са ясни причините за смъртта им - E-Burgas.com

Трупове на десет мъртви делфина са открити от началото на тази година досега по Южното Черноморие. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас. Точните причини за смъртта на бозайниците не са ясни.Предполага се, че повечето се оплитат в рибарските мрежи в морето. Основно труповете са на вида муткур (морска свиня). Тези делфини се отличават със своята по-голяма лакомост, гонейки пасажите с риба, попадат в мрежите и ако не успеят да се отскубнат по-бързо и да излязат на повърхността да поемат въздух, те се удавят, съобщава „Топновини”.
 
Единични са случаите, когато има съмнения за умишлено умъртвяване на делфините. Тогава от екоинспекцията извършват съвместна проверка с ветеринарни лекари от Агенцията по безопасност на храните в Бургас и трупът се предава за разследване на полицията. Такива случаи на убийство на бозайниците е имало два – през 2010 г. и миналата година в Несебър.
 
След проверките на мъртвите делфини техните трупове се оставят на мястото, където са открити, както повелява Законът за биологичното разнообразие. Общините, които имат разрешителни за изключения от законовите забрани, ги премахват, когато са на територии на плажове и други често посещавани от хора места. Труповете се изпращат за обезвреждане на екарисаж./ Блиц

Коментари

Още от последните новини