Мария Габриел: Фалшивите новини докосват емоциите и рушат доверието между обществото и институциите

Мария Габриел: Фалшивите новини докосват емоциите и рушат доверието между обществото и институциите - E-Burgas.com

 „Темата за фалшивите новини не съществуваше и не бе на дневен ред, когато поех поста еврокомисар по цифрова икономика и общество. Пътят през последните две години бе беше лесен, защото ЕС нямаше дефиниция за фалшивите новини. Има две „червени линии“, които никога няма пресечем – свободата на словото и правото на достъп до информация. Няма „рецепта чудо за справяне с дезинформацията. Не всички фалшиви новини са незаконни и това поражда „сиви зони“, към които трябва да сме внимателни. Началото бе поставено със създаване на Експертна група на високо равнище, които в рамките на 7 седмици успяха да представят доклад, публикуван през април 2018 г. , в който за първи път разполагаме с данни на ниво ЕС откъде започваме, мащаби на проблемът и посока, която да поемем. Най-големият успех на доклада бе общата дефиниция на термина „фалшиви новини“ – когато има намерение за вреда“.

Това каза водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел по време на дискусия на тема „Фалшиви новини и ценности на цифровото общество“. Събитието се проведе в Експозиционен център „Флора“ в Бургас, като в него взеха участие близо 200 души – представители на медии, студенти от бургаски висши учебни заведения, IT специалисти, пиар специалисти. Бургаският кандидат за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева бе модератор на дискусията, на която присъстваха още кметът на община Бургас Димитър Николов, народни представители, кметове от област Бургас и общински съветници.

„През далечната 1992 година, за цялата година са били транслирани около 100 ГБ в интернет. Днес те са 26 800 ГБ за секунда, а се очаква през 2021 година да надхвърлят 110 00 ГБ в секунда. Количеството информация ни притиска и ни прави силно зависими от глобалните мрежи. Oт 10 новини – 6 механично се споделят, без да се чете съдържанието. Така хората стават неволно дистрибутори на фалшиви новини. Tова е само едната страна, защото съпротивата срещу това, става особено трудна и заради растящия лавинообразно брой на анонимни сайтове и блогове, които бълват новини“, коментира кметът Николов по време на дискусията.

Ивелина Василева заяви, че всеки в ежедневието си е бил жертва на фалшива новина или е срещал такива в социалните платформи и интернет пространство. „Провеждаме тази дискусия в Бургас, защото той е градът, който само преди два дни беше обявен за най-бързо развиващ се при раздаването на годишните награди от Българската асоциация по аутосорсинг и Българската асоциация на софтуерните компании. В категория за най-успешно сътрудничество между образованието и бизнеса победител е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Въпросът, пред който сме изправени днес, е как да запазим чистотата на информационната среда. Как да разпознаваме фалшивите новини и да се борим срещу това явление? Аз съм човек, който обичайно говори за чистата и здравословна околна среда и бургазлии имат висока чувствителност по темата. Но те са и хора, които точно и ясно преценят коя информация е вярна и коя не. Това е целта на дискусията „Фалшиви новини и ценности на цифровото общество“. Всички приветстваме усилията, които Мария Габриел положи като еврокомисар в сферата на дигитализацията и в борбата с дезинформацията“, допълни кандидатът за евродепутат от ГЕРБ .

Габриел подчерта, че няма рецепта чудо за фалшивите новини. „Те не са ново явление, съществували са още в гръцката митология. Новият момент спрямо дезинформацията, е скоростта на разпространение и мащабите, който тя може да заеме. Не говорим само за икономическа страна на проблема, засягат се още две важни измерение- политическо и обществено. За мен най-негативното последствие от дезинформацията е, че те рушат доверието между гражданите и институциите“.

Мария Габриел посочи, че 83% от гражданите на ЕС посочват дезинформацията като заплаха за демокрацията. „Тя проправя съмнение, дори когато сме сигурни, че разполагаме с невярна информация. Нашето изследване показва, че три са темите, по които фалшивите новини имат негативно влияние – здраве, околна среда и миграция. Силата им е, че те докосват емоциите. Всеки може да допринесе обаче за справяне с проблема. Най-голяма отговорност трябва да носят платформите и социалните медии, защото те до голяма степен са разпространители на дезинформацията. Стартирахме инициатива в тази връзка – Google, Facebook, Twiter седнаха заедно с рекламодатели, журналисти, както и неправителствени организации и разработиха в рамките на 3 месеца Кодекс за борба с дезинформацията. Платформите трябва да покажат, че могат да носят отговорност съответстваща на нивото им влияние. Имаме резултати, но се изисква още много работа“, каза още Мария Габриел. Тя допълни, че сред поисканите от нея мерки са били и премахване на фалшиви профили и страници, които често разпространяват фалшиви новини, както и яснота по отношение на ботовете.

Тя засегна и темата за цифровизацията като част от ежедневието. „Новите технологии са добра възможност за нови услуги, продукти, работни места. Но крият и рискове за възникване на разлики между градове, региони и държави. Сега е моментът Европа, инвестирайки, да се върне в състезанието – да бъде лидер в определени теми и области. Европа трябва да инвестира и да покаже, че в центъра на нейния подход са хората“.

Коментари

Още от последните новини