Малката Рижа, който ряза с флекс решетките на килията, създаде клипа “Пандиз кючек”

Малката Рижа, който ряза с флекс решетките на килията, създаде клипа “Пандиз кючек” - E-Burgas.com

Симеон Стоянчов изпълняваше с банда мръсни поръчки, докато беше жив брат му. Сега всичките му хулигански изцепки са, за да не потъне в забвение

Симеон Стоянчов-Малката Рижа за 14 дни бе изолиран в единична килия в бургаския затвор. Щеше да си спести наказанието, ако последният героичен клип - със

затворнически

кючек и други

светски

забавления,

не бе блеснал във фейсбук. Но 29-годишният Стоянчов има нужда от публика, иначе екстравантностите и изцепките му губят смисъл. За него самото забавление е безсмислено, ако няма аудитория, на която да се покаже, че решетките не са пречка за купон и че дори и в затвора има достатъчно хора, които са готови да вършат това, което Рижата нареди.

Клипът с “пандиз кючек” се появи във фейсбук в началото на юли. Пред камерата на мобилен телефон няколко мургави обитатели на бургаския затвор показват танцови умения под звуците на люта чалга, а след това демонстрират как с малко сапунка и доста лудост един коридор може да се превърне във водна пързалка. На клипа се виждат самоотвержени експериментатори, които се плъзгат по корем от единия до другия край под одобрителните възгласи на съкилийниците.

Рижата е зад кадър, но и отвъд затворническия зид се разнесе мълвата, че той е “продуцентът”.

В момента Стоянчов излежава осма присъда. Славата му на криминална емблема вече е подплатена с достатъчно пандизчийсти стаж, но факт е, че престъпленията, за които е наказан, особено през последните години, са основно хулигански - сбивания, заплахи и закани за убийство.

В друг криминален регистър бяха проявите на Малката Рижа,

докато беше

под крилото на

по-големия

си брат

Калоян-Голямата Рижа. През миналото десетилетие двамата, но най-вече Калоян се наложиха като водачи на банда, която изпълнява всякакви мръсни поръчки. А от крими сводките се създаваше представа, че понякога бият, защото са свикнали да правят това и не искат да губят форма.

Братята са и в основата на стрелбата пред хотел “България” на 2 април 2007 г., когато рикошети раниха двама случайни граждани.

Спусъка натиска Иван Панайотов - мишена на Рижите. Братята и още трима го причакват, за да го санкционират заради скандал в нощно заведение. Калоян се отървава с одраскване.

Не така се развиват събитията обаче, когато три години и половина по-късно - около 13 ч на 19 септември 2009 г., колата на Голямата Рижа се засича с мотор на малко кръстовище в жк “Меден рудник”. На мотора е бившата барета Петко Лисичков. След засечката Калоян и приятелят му Тодор Андонов се отправят към моториста с псувни и крясъци. За да се защити, той извадил палка, но единият от нападателите я изтръгва от ръцете му. Другият пък вади нож. В този момент Лисичков стреря 4 пъти със законно притежавания си “Глог”, три от куршумите попадат в Рижата. Смъртоносни се оказват две от раните.

Голямата Рижа загина нелепо едва на 24 г., но малцина изразиха съчувствие, че е прекъснат млад живот.

Социалните

мрежи завряха

от постове в

подкрепа на

Лисичков

И причината за това е ясна - подвизите на Рижите бяха писнали на бургазлии.

Същата вечер около 19,30 ч пред Второ РПУ в Бургас Малката Рижа буквално изтрещява. Той засипва със закани за убийство полицая Милен Райков. Навлича си арест и обвинение за непристойни хулигански действия с особена дързост и цинизъм. Дни наред след този случай старият следствен арест кънтеше от крясъците на изпадналия в абстиненция Симеон. Той е осъден на 11 месеца и 29 дни лишаване от свобода и 500 лева глоба.

Името на Рижите изплува отново в края на 2013 г., когато за лихварство и рекет бяха задържани няколко човека, свързани с фирмата за бързи кредити “Кредитлайн”. Разследването включва период от няколко години, когато Калоян Стоянчов е все още жив. Бандата на Рижите действала като наказателен отряд.

През 2014 г. Симеон влиза в тежък цикъл от хулигански прояви. На 12 август е хванат да кара надрусан. Тестът показал употреба на кокаин, опиум, амфетамин и канабис. Стоянчов е тикнат в ареста след скандал на пътя няколко дни по-късно. Той е зад волана на “Ситроен С 3” със софийска регистрация и спира внезапно на зебра. Заради това обаче водачът на “Фолксваген Пасат” за малко да го удари. Ядосан, Стоянчов започнал да го преследва. Малката Рижа се нахвърлил със заплахи и обиди към 56-годишния шофьор, след което заблъскал по колата с юмруци.

За коктейла

от дрога

Симеон Стоянчов се споразумя с прокуратурата и още през същия месец бе осъден на 8 месеца пробация. След кратко затишие на 3 октомври той отново се изяви - предизвика истински екшън пред входа на следствената служба в Бургас, заливайки с обиди и псувни служителите. Няколки дни по-късно подобна сцена се разиграва и в Първо РУ. Около 23 ч на 7 октомври той влязъл във фоайето на управлението, извадил връзка с ключове с прикрепен към нея остър предмет и ги заблъскал в земята. Започнал да крещи: “Тъпи ченгета”.

На 29 октомври той влетял в игрална зала “Версай”, нахвърлил се на клиент, започнал да го блъска и въпреки многобройните подкани на охраната отказал да напусне. На 30-и отново е прибран от полицията, след като около 3 ч през нощта вдига луд скандал в кафене Маngo's. Приближил се до една от масите и взел оставения телефон. После принудил друг човек да му даде джобните си - 20 лв. Навръх Хелоуин влязъл в сградата на полицейско управление и казал на дежурния, че има у себе си наркотик пико и иска да го предаде доброволно. Стоянчов не е обяснил как се е сдобил с дрогата.

В крайна сметка дългата серия

го отвежда

до психиатрията

Разпоредено е да бъде лекуван заради личностно разстройство от системна употреба на психотропни вещества и синдром на зависимост.

Рижата постигна абсолютен връх в изцепките си на 21 ноември 2014 г. Първо се появи странно облечен - в сатенен халат. При извеждането му от колата на Съдебна полиция започва да крещи “шибаняци”, а после неочаквано вдига високо крак и изритва фоторепортера Борислав Петков. Ударът попада във фотоапарата на Петков, а металният корпус разцепва челото над дясното му око.

Седмица по-късно Малката Рижа

изнася истинско

шоу в съдебната зала

- засипва с обиди прокурор Ангел Георгиев и атакува Димитър Желязков-Очите. Според него Очите пълни с наркотици труповете на хора в погребалната си агенция “Тишина”. Оправете се с него, за да не се оправям аз, заканва се Стоянчов.

След поредицата арести и престой в затворническата болница в Ловеч през юни м.г. Стоянчов получи ефективна присъда - година и 8 месеца заради атаката в Мango's. Следват още две ефективни присъди - 5 месеца за шофиране дрогиран и 14 месеца за ритника по фоторепортера.

Стоянчов обаче полага всички усилия, за да не потъне в забвение и зад решетките -

през октомври

той пусна

във фейсбук

видео, в което

държи флекс

и се заканва да разреже решетките, за да избяга. “Киноизявата” отново го прати в карцера за 14 дни, а проверката показа, че филмчето е спретнато по време на ремонт в едно от крилата на пандиза.

Въпреки многото дела за Рижата остават броени месеци в затвора. След това полицията трябва да е готова за новата му продукция.

Зад този криминален параван обаче се крие една семейна драма. Калоян, Симеон и сестра им Надя се израснали без майка. Още когато били малки, баща им Слави прогонил жена си и се заел сам с възпитанието им.

Сега Слави Стоянчов, болен и трудноподвижен, мизерства сам в апартамента си в жк “Изгрев”. Единият му син е мъртъв, другият - или надрусан, или в затвора. Дъщерята от години живее със семейството си в чужбина.

Източник: 24chasa.bg

Коментари

Още от последните новини