Лятна детска градина на открито отваря врати в Бургас

 Лятна детска градина на открито отваря врати в Бургас  - E-Burgas.com

Първата лятна детска градина ще бъде проведена това лято в Бургас. Идеята е да се почерпи от опита на Дания, която първа въвежда тази практика през 50-те години на миналия век и в последните 10-15 години е широко разпространена в редица страни по света.
Горската" детска градина е форма на предучилищно възпитание, при която децата се възпитават в непосредствен досег с природата. Тя се нарича още "детска градина без таван и стени". Основната разлика между нея и конвенционалните детски градини се състои в това, че децата и възпитателите им прекарват целия ден на открито.

Първата бургаска детска градина, която ще въведе пилотно за града това лято игрите на открито, е ОДЗ 13 "Надежда".
ОДЗ "Надежда" ще организира пробно една "Седмица сред природата", която ще се проведе в периода между 1 и 31 юли, на места в околностите на Бургас, които са подходящи за излет или пикник. Сред природата децата ще играят на футбол, федербал, народна топка, домино, "Не се сърди човече", както и на игрите на нашите баби и дядовци.
Специалистите по детска и предучилищна педагогика отдавна признават огромните ползи за децата от времето, прекарано сред природата. Игрите на открито развиват по-добре комуникацията и концентрацията на децата, подпомагат физическото им развитие, намаляват стреса и изграждат уважение и любов към хората и природата.
Продължителното стоене на открито засилва имунната система, което означава, че децата, отглеждани по този метод са по-здрави от връсниците си.

Коментари

Още от последните новини