Лозарският сектор е получил 50 млн. лв. помощи през 2017 г.

Продължава действието на лозаро-винарската програма, по която ще бъдат отпускани по около 26 млн. евро годишно до 2023 г. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, пише "Дневник". Той участва в ритуалното зарязване на лозята край с. Белоградец, Варненско.

По програмата за преструктуриране и конверсия на масивите през миналата година са сключени 123 договора за близо 50 млн. лв. Лозовите масиви в България вече са над 604 хил. дка.

България изнася 64 млн. литра вино годишно, сочат данните на аграрното ведомство. В България има над 300 изби, като виното на поне 200 от тях е с много високо качество, смята Порожанов.

Според Порожанов България трябва по-активно да рекламира качествената си продукция, защото конкуренцията в сектора е голяма. За тази цел на 12 март в Банско ще се състои първата кръгла маса за популяризиране на винения и кулинарен туризъм "Сподели България". На нея ще се дискутира потенциалът на районите по долините на реките Места и Струма. Проектът се осъществява съвместно с Министерството на туризма.

Сподели новината:

Коментари