Ловят професори плагиати

Ловят професори плагиати - E-Burgas.com
photo_verybig_1194064 Депутатите взеха на прицел Закона за развитие на академичните титли. В парламента вече са внесени три законопроекта за изменения на сегашните текстове, пише "Монитор". Първите два са на ГЕРБ и БСП. Те предлагат удължаване на срока за хабилитиране на главните асистенти, които трябваше да станат доктори до края на тази година. Според ГЕРБ срокът трябва да се увеличи с 1 година, а според БСП – с 2 години. Третият законопроект предлага механизъм, който да лови професори плагиати и дори да отмени вече присъдената им титла.Депутатът проф. Станислав Станилов от образователната комисия в парламента предлага да се създаде национална агенция за академична апелация, която да контролира плагиатството и изобщо спорните процедури. В момента няма орган, който да следи тези въпроси, единствено съдът може да се произнесе при подадена жалба. Затова проектозаконът предлага именно агенцията да бъде този специален орган, който да контролира тези въпроси. 

В проекта е заложено още на сайтовете на университетите да се даде пълен отчет за документите на базата на които са присъдени научни титли през последните 3 години. Идеята е тези документи да бъдат разгледани от научна комисия и ако се открие плагиатство или друга нередност, ректорите на вузовете да имат възможността да потвърдят или отнемат вече присъдената титла.

Промените се предлагат във връзка с рязкото увеличение на броя на професорите и доцентите през последните 3 години, откакто се закри Висшата атестационна комисия. 7598 учени са придобили научни титли за периода от 27 март 2011 година до 10 декември 2014 година. Става дума за новопоявили се доктори на науките, главни асистенти, доценти и професори, показва справка на МОН за „Монитор“. Според нея за 3 години страната ни е „произвела“ 1394 нови професори,1718 доценти, 781 главни асистенти и 209 доктори.  БЛИЦ
Коментари

Още от последните новини