Литийно шествие в Айтос за Деня на Кирил и Методий

Литийно шествие в Айтос за Деня на Кирил и Методий - E-Burgas.com

На 11 май, след църковната служба, от двора на храм "Св. Димитър" тръгна Литийно шествие по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий, организирано за поредна година от Църковното настоятелство и НЧ "Васил Левски 1869".

В традиционната проява се включиха читалищни дейци, участници в танцовите състави на Читалището, деца от детските градини и ученици от ІІ-ри и ІІІ-ти клас на СУ "Никола Вапцаров". Към площад "Свобода", литията поведе ставрофорен иконом Ромил Негозов. Да почетат Светите братя в шествието се включиха кметът на Община Айтос Васил Едрев и Председателят на Общинския съвет Красимир Енчев.

С "Върви, народе, възродени" шествието пристигна на площада, където празникът беше почетен с фолклорна програма на Детския танцов състав "Звънче" с ръководител Ивелина Костадинова - един истински пролетен спектакъл, който завърши с емоциите на общо детско хоро.

"Сред всички славянски народи българският народ е имал Божията милост да се възползва по най-добрия начин от мисионерската дейност на светите Солунски братя Кирил и Методий, да вкуси богато от благотворните й плодове. Поради тази причина и нашият народ винаги е имал ясно съзнание за това, какво дължи на своите просветители във вярата Христова", каза в словото си за празника на площад "Свобода" о. Ромил.

Коментари

Още от последните новини