Летните вируси плъзнаха по морето

Летните вируси плъзнаха по морето - E-Burgas.com

Летните вируси плъзнаха по морето, алармират медици. Основните оплаквания на пациентите са - повръщане, стомашно-чревни неразположения и висока температура. Реална статистика обаче няма, тъй като част от тях се лекуват сами, а тези, които все пак потърсят лекарска помощ, обикновено се прибират с рецепта, без пробата да стигне до официална регистрация.

Статистиката на здравните власти отчита по-малко  болни през юни и юли в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това лекарите предупреждават: Колитите плъзват от замърсена вода, храна и прибори в заведенията на плажа.

”Много често тези заболявания са от храна, която е престояла на топло, на слънце, от недостатъчно добре измити ръце на продавачите в магазина или на консумиращия”, обяснява д-р Ана Баева от РЗИ Варна пред камерата на NOVA.

Около 90% от заболяванията при децата са от бактерии. Това са инфекциите на мръсните ръце, затова ръцете трябва да се мият минимум 20 секунди. При други инфекции вирусът се размножава в сливиците, затова ни боли гърло. Профилактиката е сутрин след закуска да изпием сок от един лимон.

Повечето летни инфекции минават за 5-7 дни, но някои от по-упоритите могат да продължат и 10 дни. 

Коментари

Още от последните новини