Лекарите по морето работят без таван за заплащане

Лекарите по морето работят без таван за заплащане  - E-Burgas.com

Няма таван на заплащането за лекарска помощ по черноморските ни курорти, стана ясно по време на разговор в специалното студио на открито в Царево на „Тази сутрин” по bTV.

Всяко лечебно заведение само определя как ще тарифира отделните прегледи и манипулации, като тези данни трябва да бъдат официално изнесени и да са едни и същи както за българи, така и за чужденци. Ако летовниците попаднат на нарушения, могат да сигнализират Регионалните здравни инспекции.

Ако обаче човек избере да посети лечебно заведение, което работи с НЗОК, то тогава той няма да заплати за прегледа и разноските ще се поемат от Здравната каса, но често се случва да се налага да изчака останалите пациенти. За спешни случаи, при които се налага да бъде извикана линейка, също не се заплаща.

„Имаме много добра комуникация с РЗИ и министерството. Ако броят на повикванията на спешния телефон се увеличи и нямаме възможност да реагираме, веднага ще бъдат командировани допълнителни спешни екипи от вътрешността на страната”, поясни д-р Асен Кърджиев, медик от спешната помощ.

По думите му във филиалите на спешна помощ в Созопол, Приморско и Царево винаги може да бъде намерен дежурен екип, който да окаже необходимото съдействие. Ако състоянието на дадения пациент е зле, той ще бъде транспортиран с линейка в Бургас.

Коментари

Още от последните новини