Лекари и прокурори от Бургас борят заедно насилието над медицински лица

Лекари и прокурори от Бургас борят заедно насилието над медицински лица  - E-Burgas.com

Прокурори и лекари от УМБАЛ – Бургас набелязаха конкретни мерки, които да бъдат предприети като реакция срещу насилието над медицински лица в болничното заведение

Конкретна поредица от мерки, които медицинските лица да предприемат при упражнена спрямо тях вербална или физическа агресия от страна на пациенти или придружаващи ги лица, набелязаха по време на работна среща днес прокурори и лекари от УМБАЛ – Бургас. Домакин на срещата, която се проведе по изрично настояване на медиците, бе Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас г-н Георги Чинев. В дискусията участваха още прокурорът от Окръжна прокуратура – Бургас г-жа Валентина Чакърова, Административният ръководител на Районна прокуратура – Бургас г-н Иван Кирков, Зам. директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Светлозар Георгиев и д-р Здравка Инджова, която е Началник на отделение „Спешна медицина“ в университетската болница.

Д-р Георгиев изрази тревогата, която колегите му изпитват при ежедневната си работа в УМБАЛ – Бургас. Той посочи, че случаите на физически, но най-вече на вербален тормоз, спрямо работещите в здравното заведение стават почти ежедневно. Именно този факт го е накарал да поиска среща с представителите на Прокуратурата, за да могат да получат точни и конкретни насоки за действия, които най-ефективно да допринесат за реализиране на отговорност спрямо агресорите. Думите му бяха подкрепени и от д-р Инджова, която посочи конкретни примери за получени заплахи от лекари и служители от отделението по спешна медицина.

Г-н Чинев изрази пълната готовност на Прокуратурата за оказване на съдействие при упражнена агресия спрямо медицинско лице. Той окуражи лекарите да не премълчават случаите и винаги да сигнализират Прокуратурата. Прокурор Чинев добави още, че не е необходимо медицинско лице, което е станало обект на саморазправа, заплаха или закана да идва до Прокуратурата, за да подава жалба лично. Сигнали могат да бъдат подавани и на електронната поща на съответната прокуратура, която се проверява ежедневно. Прокурор Чинев увери присъстващите, че всеки сигнал получен в магистратурата ще бъде щателно проверен и подчерта, че първата стъпка на медиците при случай на упражнена агресия е да се обърнат към представител на фирмата, която извършва физическа охрана на болничното заведение. Наред с това е необходимо незабавно да се сигнализира на телефон 112, както и на дежурен служител в съответното районно полицейско управление.

Г-н Кирков запозна медиците със случаите, които законът определя като престъпления спрямо медицински лица, с предвидената в закона наказателна отговорност по тях, както и предвидените в закона правомощия на прокуратурата за предприемане на действия при подобни случаи.

Той посочи, че Районна и Окръжна прокуратура – Бургас вече са предприели стъпки, като в отчетните си доклади предлагат промени в чл.144, ал.2 от НК, където изрично, като обект на защита да се предвидят и медицинските специалисти. С тези стъпки се цели изготвяне на предложение за промяна в Наказателния кодекс, която да приравни всички медицински лица на длъжностни такива. Настоящата съдебна практика определя, че длъжностни лица са само тези, които упражняват административни правомощия в лечебните заведения, но не и останалата част от лекарския екип или служителите в болничните заведения. В предложението на бургаската прокуратура се мотивира извод за промяна в закона, която да постави всички медицински работници под еднаква закрила от закона.

Думите на магистратите бяха приети с голямо задоволство от страна на медиците. И двете страни се обединиха около идеята за подобряване на комуникацията между правоприлагащите  органи и медицинските лица. 

Коментари

Още от последните новини