Легендата за моста на Вълчан Войвода омая близо 200 бургазлии в Странджа (снимки)

Легендата за моста на Вълчан Войвода омая близо 200 бургазлии в Странджа (снимки) - E-Burgas.com

Близо 200 бургазлии се включиха в неделния поход до моста на Вълчан войвода над Резовска река, организиран от клуб за приключения сред природата "Зелена Странджа"

Маршрутът на разходката тръгна от разклона за странджанското село Сливарово и стигна до самата гранция с Турция, където Вълчанов мост минава над втората най-голяма река в Странджа - Резовска. По пътя участниците в похода минаха покрай стария кльон на границата, както и през новата ограда, където порталът им бе отворен от българските граничари. 

Вълчанов мост е изграден повторно през 1908 г. от мрамор на мястото на по-стария дървен мост на Вълчан Войвода.

Оригиналният мост е построен през 1800 година и е с дължина 15 метра, височина над водата - 6 метра, ширина - между 1,5 и 2 метра, колкото да минават по него товарен добитък и пешеходци. Струвал 40 000 гроша, дарени от Вълчан Войвода, който лично се е включил в строителството му. По-късно той завещава още 20 хил. гроша за поддръжката на моста.  Докога точно е просъществувал този уникален хайдушки мост не е известно, но в началото на миналия век на негово място е построен сегашния каменен мост. 

Той е улеснявал преминаването през често буйната Резовска река по пътя за гр. Малък Самоков Демиркьой) и гр. Виза в днешна Турция. Една от версиите за моста е, че през 1941 г. по време на Втората световна война той бил миниран и при силна гръмотевична буря се самовзривил, като оттогава откъм българската страна два от трите свода са напълно разрушени.

Галерия
Коментари

Още от последните новини