Легендата за Конския залив оживява в Китен

Легендата за Конския залив оживява в Китен  - E-Burgas.com

Легендата за хубавата мома Стана Урдовиза, чието име носи заливът Атлиман в Китен, ще бъде пресъздадена по оригинален начин в морския град. Това ще се случи на 1 юни – Деня на детето и е част от интересната и забавна програма, подготвена от кметството за децата.
Възстановка на прословутата легенда за „Урдовиза", която ще започне от 17 часа на плаж „Атлиман", ще даде начало на празника. Като актьори в пресъздаването на историческите събития ще се изявят децата от НУ „Любен Каравелов" – Китен, заедно с възпитаниците на скаутски клуб „Зеленика" – Бургас.

Детският празник ще продължи със забавни игри и детско шоу, а от кметството обещават незабравими моменти, на всеки, който се включи в празника на детето в Китен.


Ето и легендата за хубавата и смела мома Стана Урдовиза, която разказва:

В селището - крепост Урдовиза се прочула с хубостта си девойка на име Стана Урдовизка, както я нарича народът в песните си. Тя била толкова красива, че дори турския султан бил запленен от нейната хубост и не се поколебал да изпрати войска, за да му доведе красивата българка. Султанът й предложил да се омъжи за него и в един момент очите на хубавицата, от които непрекъснато се леели сълзи, трепнали с надежда. Тя казала на султана, че ще се омъжи за него, но първо иска да й изпълни едно желание - колкото земя в родния й край може да обиколи ездач на "хвърковат" кон от изгрев до залез слънце, тази земя да се освободи от всички султански данъци. За владетеля на огромни територии в Европа и Азия това желание не представлявало трудност и той веднага се съгласил да го изпълни.

И ето че една ранна утрин Урдовизка потеглила на "хвърковат" кон от полуострова, поела на югозапад по посока на възвишението и се спуснала по отсрещния бряг на реката. След това завила на запад срещу течението й и отсрещните висини. Така през целия ден прехвърляла гористите странджански баири, долове и падини. Конят непрекъснато се обливал в бяла пяна. Привечер, след като ездачката заобиколила повечето странджански села и още някои други в западна посока от Урдовиза, препуснала по гористото Странджанско било, по посока на черноморския бряг. Но когато стигнала до залива, северно от Урдовиза, конят се строполил от преумора и издъхнал. Умряла и красивата урдовизка девойка...

Султанът обаче спазил дадената дума. В чест на героите на тази история, жителите на Урдовиза нарекли красивия северен залив Атлиман – залив на добрия кон /или Конски залив/.

Коментари

Още от последните новини