Лаборатория „ЛИНА” предлага ДНК диагностика на човешки папиломен вирус

Лаборатория „ЛИНА” предлага ДНК диагностика на човешки папиломен вирус - E-Burgas.com

Медицинска лаборатория „ЛИНА” използва най- съвременната техника за детекция на човешки папиломен вирус (HPV), а именно ДНК анализ чрез Real-Time PCR .

„Чрез този метод се установява наличието на вирусна ДНК в много ниски концентрации и се определя конкретния вирусен тип. ДНК тестът  може да се направи самостоятелно или в съчетание с течно-базирана цитонамазка. Така с едно пробовземане могат да се извършат и двете изследвания, което е по-малко инвазивно за пациентката”, обяснява биологът на лаборатория „ЛИНА” Красимира Чернаева.

Материалът за изследване се взема от канала на шийката на матката с цервикална четка от акушер- гинеколог. След това част от пробата се обработва за цитологично изследване, а другата част се използва за ДНК анализ.

„Напредналият рак на шийката на матката е с лоша прогноза въпреки лечението. Ето защо най-важна в цялостната борбата с това злокачествено заболяване е профилактиката и навременното диагностициране на HPV инфекцията”, категорични са специалисти.

Според статистиките в световен мащаб ракът на маточната шийка (РМШ) се нарежда на второ място по честота сред жените в активна възраст след рака на гърдата. Всяка година се диагностицират около половин милион новозаболели и 250 000 смъртни случая. В България годишно се откриват 1 100 жени с рак на маточната шийка, а около 400 българки не успяват да се преборят с болестта. Страната ни е с най-високи показатели по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка в Европа. Водеща причина за това е, че у нас в близо 50% от случаите ракът се диагностицира късно.

Доказано е, че причина за рака на маточната шийка е инфекцията с човешки папиломен вирус (human papillomavirus – HPV). HPV е един от най- разпространените вируси в света.

Под названието НРV се обединяват над 100 типа вируси, които се развиват най-вече в кожата и лигавиците. Към тях спадат причинителите на обикновените брадавици по тялото и на кокошия трън. Около 40 типа HPV се предават по полов път. Те се заселват в кожата на пениса, вулвата, ануса и скротума. Могат да се разпространят към влагалището, маточната шийка и ректума.

„В зависимост от способността им да предизвикват рак,  типовете НРV, предавани по полов път, се разделят на нискорискови и високорискови.  Високорисковите са общо четиринадесет на брой. Това са НРV:  16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68. Те се откриват при  99%  от случаите на рак на маточната шийка (РМШ), като не е задължително пациентката да има  всички, достатъчен е само един. Най-голям дял имат HPV 16 и 18,  следвани от HPV 45, 31 и 33. С тези 5 типа са свързани около 80% от заболяванията от РМШ. Високорисковите HPV, предимно  16 и 18, причиняват и голяма част (40-90%) от аногениталния рак при жените и мъжете, както и част случаите на орофарингеален рак”, обяснява биологът Красимира Чернаева.

HPV е широко разпространен вирус. На практика 8 от всеки 10 жени поне веднъж се заразяват с вируса преди да навършат 50 години. Шансът за зарязяване с HPV се повишава при повече  сексуалени партньори. Въпреки това, заразяване с HPV може да стане и от един патньор. Инфекцията протича безсимптомно и в повечето случаи хората не знаят, че са заразени и, че заразяват партньора си.

Времето между началната HPV инфекция и развитието на цервикален рак обикновено е години. При повечето жени имунната система успява да елиминира HPV в рамките на 1-2 години след заразяването, като средната продължителност на новите инфекции е около 8 месеца. В около 20% от случаите се наблюдава продължително присъствие на HPV и инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване. Когато HPV се задържи дълго в клетките на лигавицата на маточната шийка, е възможно с годините да се стигне до предраково състояние, което, ако не се открие и лекува навреме, може да премине в рак. Канцерогенният ефект на инфекцията с HPV може да бъде усилен от някои рискови фактори, като състояние на намален имунитет, тютюнопушене, дългогодишна употреба на хормонални контрацептиви, някои полово предавани инфекции и др.

Класическият метод за профилактика на рака на маточната шийка е цитонамазката. Изследването се състои във вземането на проба клетки от шийката на матката, която се гледа под микроскоп за наличие на клетъчни изменения. Целта на редовния скрининг чрез цитонамазка  е да се открият навреме предраковите състояния на шийката или вече наличен рак в максимално ранен стадий.

„След откриването на връзката между рака на маточната шийка  и човешкия папиломен вирус  са разработени ДНК тестове, чрез които да се открива хроничната инфекция с HPV. Това дава възможност на повече жени да установят своя HPV статус и да бъдат предприети мерки много преди тази инфекция да е предизвикала рак на маточната шийка”, допълва Чернаева. Препоръките за изследване на HPV се различават според възрастта на жената.

Жени на възраст 30 или повече години

Ракът на маточната шийка в повечето случаи се развива при жени над 30-годишна възраст, тъй като има по-голяма вероятност HPV инфекциите при тях да не отшумят. Според препоръките за профилактика на РМШ всяка жена над 30 години трябва да си направи HPV тест, в комбинация с цитонамазка. Ако резултатите от цитонамазката са нормални, но HPV тестът е установил наличие на високорискови типове HPV,  това е индикация за риск от развитие на раково заболяване. Редовното провеждане на цитонамазка, съвместно с HPV тест, гарантира предпазване от развитие на цервикален рак.

Жени под 30-годишна възраст

Всички жени трябва да започнат редовни цитологични изследвания три години след първия си сексуален контакт или на възраст 21 години. Рутинното провеждане на HPV теста не е необходимо на тази възраст, тъй като HPV инфекциите при по-младите жени обикновено отшумяват без да предизвикат проблеми. Жени на възраст под 30 години, трябва да се подложат на HPV тест, когато резултатите от цитонамазката им са патологични или неясни.
 

Коментари

Още от последните новини