Лаборатория „ЛИНА” обучава млади специалисти, иска да ги задържи в България (ВИДЕО)

Лаборатория „Лина” е сред лечебните заведения, които искат да задържат младите специалисти в България,  да ги обучат и да им предложат добра работна среда. Тя получи акредитация от  Министерството на здравеопазването и  се превърна в база за специализация на лекари. В момента тук се обучават трима млади специалисти.

Георги Георгиев е на 26 години. Завършил е Медицинския университет в София. За него е голямо предизвикателството  да специализира в една от най-високотехнологичните медицински лаборатории в страната.

„За мен тази лаборатория е най-модернизирана. Тук има специалисти с богат професионален опит. Бих казал, че от както съм тук съм научил много неща, свързани с клиничната лаборатория и с лабораторната техника”, казва младият мъж, който е специализант в лабораторията. Лекарите, работещи в „ЛИНА”, са достатъчно добре подготвени и ентусиазирани от това да предадат знанията и опита си на по-младите колеги. Георги винаги е искал да се завърне в родния си град, да работи и да се развива тук. Лаборатория „Лина” му дава този шанс. Младият лекар  държи на връзката с пациентите и знае, че зад всяка епруветка има човешка история.

„Това е първият контакт – връзката на лабораторния лекар със самия пациент. Тя дява информация за резултатите и съответно дали  е налична някаква патология и от там назначаване на съответната терапия”, споделя Георги. Донка Атанасова от Поморие  е вторият специализант в лаборатория „Лина”. През 2015 г. завършва  Медицинският факултет на Тракийския университет в Стара Загора.  Казва, че пред всеки млад лекар стои трудния избор дали да продължи да се развива в собствената си държава или да замине за чужбина.

„Тук в лабораторията  непрекъснато се учат нови неща. Получих изключително голям опит и усвоих умения в областта на биохимичните изследвания. Лабораторията е най-голямата в област Бургас и в региона . Обслужва пациенти от цялата област, както  и в област Варна, което всъщност ми помага да се запозная с разнообразни клинични случаи и заболявания, а съответно пациентите ни са от различни възрастови групи от новородени до хора с напреднала възраст . От което ние можем само да се възползваме и да черпим знания и опит”, смята Атанасова.

Хабибе Шакир  от Айтос  също е завършила Медицинския факултет в Стара Загора. Тя е избрала да специализира в медицинска лаборатория „Лина” и признава, че тук е срещнала не само висок професионализъм, но и приятелска атмосфера.

„Това е страхотна база с модерна апаратура, която съответства на всички европейски стандарти  и изисквания, така че бих останала с удоволствие.” Младият специалист  се учи да изгражда връзка с пациента  и вече е наясно с организацията на целия работен процес.

„Работата на  лекаря в лабораторията  не приключва само с вземането на проба кръв, защото  това е материал, от който зависи по нататъшното лечение на пациента. Така че пациентът, както  и лекарят, който го изпраща, може да се консултира по телефона  или със специалиста, потвърдил резултата”, разказва Шакир. Специализантите, които покажат добри резултати, ще получат покана да станат част от екипа на  „ЛИНА”. А младите лекари, които искат да специлизират в „ЛИНА”, могат да се свържат с ръководството на лабораторията на e-mail: lab.lina@abv.bg

 

Сподели новината:

Коментари