КЗП зорко следи търговците около първия учебен ден

КЗП зорко следи търговците около първия учебен ден  - E-Burgas.com

Засилени проверки за незаконни търговски практики ще извършва Комисията за защита на потребителите (КЗП) около 15 септември – първият учебен ден.

Това съобщи на пресконференция председателят на комисията Димитър Маргаритов. „Това е важно, защото когато хората бързат да подготвят своите деца за училище, много търговци успяват да пласират своите стоки на по-висока цена от нормалната. Затова отправям апел към търговците да не лъжат, защото както видяхме мината година, ги хващаме“, добави още председателят на КЗП.
Комисията ще извършва и други тематични проверки през есенния сезон, се разбра още от думите на Маргаритов. Така например през есента ще продължи и мониторингът по отношение на дейността на застрахователни организации и банки, за да се помисли за улеснение по отношение на взаимоотношенията им с потребителите. „Трябва да търсим практически решения за хората, които да бъдат една добра практика в работата им с институции и търговци.

Трябва да мислим и за това как да обучаваме потребителите“, каза той. Маргаритов обясни, че есенно-зимния сезон е време, в което има много промоции и с оглед на това ще има засилени наблюдения. „Още по-добра координация с колеги от други институции ще имаме и по време на зимния туристически сезон“, заяви той. Председателят на КЗП изнесе и данни, според които за периода май-юни 2017 г. КЗП е извършила 10 889 инспекции на територията на страната в туристически обекти, магазинната мрежа и онлайн пространството. За установените нарушения са съставени 782 акта. По думите му 25 вида опасни стоки не са допуснати до пазара или са изтеглени от търговката мрежа. "През този период в Комисията са постъпили над 6000 жалби и сигнали от граждани“, обясни Маргаритов.
„По отношение на туристическите обекти – съставени са 380 акта, с които сме констатирали отношения най-вече от типа на непредоставяне на услуги, за които е бил поет ангажимент от страна на търговеца. Като цяло туристическият сезон преминава спокойно, нашата дейност е координирана с другите институции и тази координация допринася за по-добри проверки без да се създава излишно напрежение“, уточни шефът на КЗП. Маргаритов каза още, че са направени и доста проверки и за качеството на продавания алкохол. „Взели сме проби от 35 вида алкохолни напитки, подложени са на анализ и резултатите сочат, че в 5 случая има отклонение от изискванията на закона“, заключи председателят.

Източник: Actualno.com

Коментари

Още от последните новини