КЗП: Избягвайте временните търговци при пазаруването за Великден

КЗП: Избягвайте временните търговци при пазаруването за Великден - E-Burgas.com

Хората да не се изкушават от примамливи оферти на амбулантни и временни търговци по Великденските празници, а да предпочитат търговски обекти. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на “Дарик”. Той посочи, че целта на контролните органи е да бъде ограничено до минимум нерегламентираното предлагане на хранителни стоки и на продукти, които могат да застрашат здравето и подчерта, че в последните години такива случаи все по-рядко се срещат.

”Все пак, такива рискове съществуват и ние сме длъжни да предупредим, наред с това, че най-напред сме длъжни да си свършим работата и да не го допускаме”, каза още председателят на КЗП. Маргаритов потвърди, че КЗП и Българска държавна агенция по безопасност на храните извършват превантивни проверки на най-често пазаруваните хранителни стоки за Великден – козунаци, яйца, агнешко месо.

”Ние следим за коректното обявяване на произхода и на цената. Колегите от БАБХ взимат и проби, които могат да бъдат тествани, за да се установи качеството на продукта и дали той е в срока на годност”, обясни той. Що се отнася до Великденските намаления, Маргаритов акцентира върху риска от фалшиви отстъпки.

”В онлайн търговията сме правили такива експерименти – следим динамиката на цената и установяваме, че понякога търговецът два-три дни преди началото на промоционалната кампания вдига цената и след няколко дни я сваля на нивото, на която е била преди, като твърди, че е направил 30% намаление”, даде пример той. И сподели впечатления, че потребителите все по-малко се „хващат” на подобни трикове, тъй като следят динамиката на цените в Интернет и сравняват.

Коментари

Още от последните новини