Кюфтето и Мечков следени от есента, всеки от бандата с ресор

 Кюфтето и Мечков следени от есента, всеки от бандата с ресор - E-Burgas.com

СРС-та, разпити на Румен Янакиев и двама анонимни свидетели сочат: Биберов е оперативният шеф, партньорът му на върха на пирамидата, но в конспирация 

21 май, събота, часът е около 1.30 след полунощ. Полицейски патрул забелязва микробус "Форд Транзит" в гората между Приморско и Созопол, който се движи към Бургас. Струва му се подозрителен заради мястото и късния час, затова му дава сигнал да спре за проверка.

Шофьорът натиска газта и се опитва да се измъкне.

Незабавно са предупредени дежурните в най-близкото бургаско РУ - Четвърто, а също така в Приморско и Созопол. След кратко преследване на главния път към Бургас, на отбивката за кв. Крайморие микробусът е спрян.

Зад волана се оказва 30-годишният Румен Георгиев Янакиев,

а бусчето е натъпкато

с 39-има мигранти

Янакиев е прибран в ареста за денонощие, след това е пуснат. Проверка на „168 часа” показа, че по случая е образувано досъдебно производство, но Янакиев не е привлечен като обвиняем.

12 дни по-късно 30-годишният бургазлия се оказва един от 15-те задържани при наистина показна акция с участието на спецчастите към ОДМВР и жандармерия - първата с толкова арестувани след удара по т.нар. "наркопирамида" с лидер Димитър Желязков-Митьо Очите на 2 април 2006 г.

Часове наред в различни зони на града минувачи наблюдаваха как "качулки" извеждат закопчани с белезници мъже - обикновено мускулести и татуирани.

Най-известни сред задържаните се оказаха двама бургазлии, които неведнъж са отваряли работа на полицията, макар че в последните години афишират желание да изглеждат като "добре облечени бизнесмени" - Николай Мечков и Петър Биберов-Кюфтето.

Мечков е задържан в жилището си в жк "Лазур" бл. 88, заедно с други двама, които изпълняват функциите на гардове и шофьори. Биберов е спрян на бул. "Захари Стоянов" в жк "Меден рудник", докато е в "Порше Кайен" - автомобил от парка на бургаския хотел "България".

Именно хотелът, който се намира на пъпа на града, бе мястото, където акцията продължи най-дълго. Оказа се, че Биберов всъщност е наемател на пералнява и фитнеса, които бяха основно претарашени по време на спецакцията. Кюфтето също е присъствал на оперативно-следствените действия и бе изведен от задния вход около 14 ч. - по шорти и джапаки, но деликатно метнал хавлийка върху китките си, за да не се виждат белезниците му.

Ден след шумната акция Мечков и Биберов бяха обвинени като тартори на организирана престъпна група с широка палитра: принуда, повреждане на имущество и

мъчения за разчистване

на бизнес територии

и трафик на хора

Според източници на "24 часа" групата е разработвана от есента, повече от 7 месеца екип от амбициозни криминалисти от ОДМВР трупа информация, а в началото на годината съдът одобрява поисканото използване на специални разузнавателни средства.

С обвинения за участие в групата са Галин Бекяров, Станислав Стоянов и самият Румен, макар в ъндърграуда вече да има залагания, че разследването срещу него ще бъде прекратено и той ще се окаже в ролята на свидетел.

След акцията Янакиев е държан встрани от останалите и за него спецпрокуратурата не поиска постоянен арест. По време на заседанието в спецсъда на 5 юни стана ясно, че той е дал обилни и детайлни показания за начина, по който е действала групата и най-вече за организирането на канали за бежанци.

Румен е един от арестуваните в пералнята на хотел “България”, а в криминалните среди се говори, че е “респектиран” сериозно, преди да се разприказва. Според показанията му той е получавал инструкциии, нареждания от Биберов, който разполагал с карти с точната локация на бежанските групи, които трябва да се трафикират, осигурявал транспорта.

Янакиев е важен, но не и единствен свидетел на обвинението, само до този момент

в разследването са събрани 6 тома доказателствен материал,

половината от тях – чрез СРС-та. Разпитани са и двама анонимни свидетели, също много добре информирани за дейността и разпределянето на функциите в групата.

Източник: "168 часа"

Коментари

Още от последните новини