Купуването на стаж за пенсия поскъпна

Купуването на стаж за пенсия поскъпна - E-Burgas.com

Купуването на недостигащ стаж вече струва по-скъпо. Причината за това е, че от началото на годината осигурителната вноска за пенсия беше повишена с 1 пункт до 18.8%, а освен това минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се вече е 460 лв., припомня в. "Сега" в днешния си брой.

Така от 1 януари, ако човек иска да си купи един месец стаж, ще трябва да плати 86.48 лв. Сумата през миналата година за същото е била 74.76 лв.

Догодина вноската за пенсия ще се повиши с още 1 пункт до 19.9%, така отново покупката на стаж ще излиза по-скъпо.

До пет години стаж може да си купи всеки, дори и да не му предстои скоро пенсиониране. Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец. Освен това и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория, също могат да си купят колкото стаж не им стига, но не повече от пет години.

Според последните данни на НОИ към края на септември миналата година 3245 българи са си купили стаж, като спрямо същия период на 2015 г. те са по-малко с около 1000 души. Миналата година 1766 българи са се пенсионирали благодарение на това, че са си купили стаж. Средният брой месеци осигуряване, който не им е стигал, е 22.

Коментари

Още от последните новини