Кръщават бургаското летище на поета Христо Фотев?

Кръщават бургаското летище на поета Христо Фотев? - E-Burgas.com

Бургаски интелектуалци ще внесат предложение до кмета Димитър Николов летище Бургас да носи името на поета Христо Фотев. Това каза един от инициаторите на тази идея. проф. Георги Чалдъров пред радио "Фокус". 

„Желанието ни е да изпратим отворено писмо-предложение летището в Бургас да се именува на името на Христо Фотев, каквато е практиката по света и много градове уважават големите заслуги на талантливите си граждани“, каза проф. Чалдъров.

Той даде примери за летища по света, които носят имена на хора родени и прославили градовете си в цял свят. Такива са международното летище на Рим, което носи името „Леонардо да Винчи“, „Волфганг Моцарт“ – на Залцбург, „Джузепе Верди“ – на Парма, „Антоан дьо Сент Екзюпери“ – на Лион, „Фредерик Шопен“ – на Варшава, „Луис Армстронг“ – на Ню Орлиънс, щата Луизиана, САЩ, „Джон Ленън“ – на Ливърпул и мн.др.

„В момента уточняваме крайния вариант на предложението ни бургаското летище да бъде наименувано на известния български поет Христо Фотев. Предложението ще бъде внесено в рамките на седмица в Община Бургас, която да направи необходимите законови постъпки за именуване на бургаското летище „Христо Фотев“. И така пристигащите от цял свят хора в Бургас да научат, че пристигат в Града –  най-хубавия на земята както е писал поета Христо Фотев в едно от своите произведения „Улицата ме изпълни…“, каза проф. Чалдъров.

Коментари

Още от последните новини