Красен Парушев, управител на Окси Клиник, Бургас обяснява, панацея ли е терапията с кислород

Красен Парушев, управител на Окси Клиник, Бургас обяснява, панацея ли е терапията с кислород - E-Burgas.com

Профилактиката и лечението с хипербарна камера са иновативни методи в медицината. Хипербарната кислородна терапия е изключително популярна в развитите страни. Тъканите в организма ви се нуждаят от адекватно снабдяване с кислород, за да функционират. Когато тъканта е контузена, тя изисква още повече кислород, за да оцелее. Хипербарната кислородна терапия увеличава количеството кислород, което кръвта ви може да носи.

- Г-н Парушев, Вие сте управител на един от най-модерните хипербарни центрове в страната. От къде тръгна идеята за работата в тази насока?

- Дълги години се замивах с водолазна дейност, а тя е пряко свързана със същите физични и биохимични процеси, както е и при лечението в барокамера.

- От колко време се занимавате с тази работа?

С водолазна работа се занимавам от около 20 години, а с хипербарната кислородо терапия от 5-6 години. Всичко започна като на шега. Имах голямото желание да притежавам барокамера, тъй като през годините имаше голям вакум и много водолази пострадаха, някои от които фатално, поради липсата им. Първо закупих една малка руска барокамера с цел лечение на хипербарни заболявания, но необходимостта и търсенето от този вид терапия ме накара да я оборудвам с кислородна инсталация. В самото начало я предоставях безвъзмездно, но големият брой нуждаещи се ме принуди да наема персонал и така стартира работата в тази насока.

- Панацея ли е хипербарната оксигено терапия?

Не, в никакъв случаи не мога да кажа, че е панацея. Не знам до сега да е измислено нещо, което да лекува всичко и ако имаше такова нещо предполагам, че всеки щеше да го използва, независимо колко струва. Едно е сигурно, кислородът е жизнено важен за живота на земята и почти всички заболявания идват от хипоксията (липса на кислород). Хората не осъзнават, че работейки в сгради, нивото на кислорода много често е под 21%, в зали където работят много хора на едно място може да бъде и под 17%, това води до постоянна хипоксия.

- Какви са познанията Ви в медицината?

- Всички водолази, особено тези които се занимават професионално с водолазна работа преминаваме, сериозни медицинска подготовка, която е профилирана - хипербарна медицина. Аз съм научен водолаз към CMAS което предполага много добри познания в хипербарната медицина както и и познания в други сфери. Преминал съм и много тематични курсове във ВМА – отдел „Учебна и научноизследователска дейност“, както и в ИО към БАН.

- Колко посетители са минали през барокамерата?

Преди дни описвахме броя на посетителите за последните две години, през нас са минали 250 души, като всеки е направил различен брой

процедури, между една и 150 за година.

- От какво страдат хората които Ви търсят за помощ?

За мое щастие, първоначалната идея за барокамера да лекува водолазни заболявания не се наложи и за последните 2 години имаме само петима водолази, които са ни потърсили за помощ и то с леки форма на кесонна болест. Това може и да се обясни с малкия брой работещи водолази, но дано да не съм прав. За мое нещастие обаче, най-много посетители имаме с генерализирано разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър. Хубавото е, че при тях има много добри резултати, естествено при всеки резултатите са различни и настъпват по различно време, много е важна и упоритостта на родителите. За всеки ние изготвяме индивидуална програма, следим и описваме състоянието на всеки индивидуално. Другите проблеми са при диабетиците, така нареченото диабетно стъпало, за съжаление там хората в повечето случаи идват при нас едва след като са настъпили необратими процеси, газ гангрени и некрози. Хората идват и казват, че не знаят за това лечение и никой не им е казал за него.

Диабетните рани се лекуват с лекота в хипербарни условия. Също много добри резултати има при множествена склероза (МС), внезапна загуба на слуха, проблеми със сърцето и много други. Имаме и куриозни случаи,доволно почерпени след среднощни запои, които имат важни срещи или работа, оправяме ги по-бързо от консумирането на шкембе чорбата, а и миризмата от вълшебната подправка я няма.

- Какви резултати са постигнати през това време?

-На този въпрос ще ви отговоря с една история. Началото на тази години при нас дойде една млада дама с МС, бяха я изпратили от една габровска клиника, с която работим. След втората процедура дойде много развълнувана и ми каза, че е чела книга до 12 часа вечерта. Не го отчетох като нещо забележително, но въпреки това ми стана интересно защо е толкова развълнувана от това и след приключване на процедурата я попитах. Тя отговори, че обикновено, като чете повече от 15 минути, започва да изпитва невероятни болки в главата. За разлика от това след втората процедура е чела и се е чувствала перфектно. Въпросната дама направи 20 процедури, на последните две беше също омърлушена. След въпрос от моя страна какво и има, тя ми отговори, че се притеснява, понеже това са и последните процедури, да не би след края им да се върне отново десетгодишната и агония. Срещнахме се няколко месеца след това. Беше засмяна и каза, че се чувства страхотно. Мисля, че това говори само за себе си какви са резултатите, които постигаме.

- Кажете нещо за екипа, с който работите?

- Екипът, с които работим е на много високо ниво. При нас консултации дава Проф. д-р Христо Бозов д.м., ръководител на катедрата по

анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ – Варна, към ВМА. Той е и първият българин, специализирал хипербарна оксигенация във Военната болница "Кралица Астрид" в Белгия. Много ни помага и доц. д-р Никола Шопов д.м. които пък е гурото в хипербарната медицина по отношение на хипербарните заболявания. Операторите на барокамерата Дянко Гърдев и Албена Симеонова са може би едни от най-подготвените специалисти в тази област в страната.

- Променя ли се начинът на работа?

- Да, продължаваме да търсим и научаваме всичко ново в световен мащаб, свързано с хипербарната кислородо терапия, с цел да предлагаме най- добрата услуга. Както споменах, самите ние събираме много подробно информация как се повлияват различните заболявания, в зависимост от възраст, пол, налягане и много други фактори. Водещото при нас е „salus aegroti suprema lex „ (безопасността на пациентите е върховен закон).

 

Коментари

Още от последните новини