Кой срещу кого и къде на предстоящите избори

Кой срещу кого и къде на предстоящите избори - E-Burgas.com

oo_684296

Лидерска битка между емблематични партийни фигури, заемали ключови държавни постове, сред които бивши министри и парламентарни шефове, се очертава в поне 6 избирателни района в страната на парламентарния вот на 5 октомври, сочи справка на„Монитор“.

Фронтален сблъсък между тях на предстоящите избори ще има на две места в София, както и в Плевен, Благоевград, Стара Загора и Варна.

Единственият бивш премиер, който ще се бори за депутатско място в 43-ото Народно събрание, е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той ще мери сили в титаничен сблъсък с новия шеф на социалистите Михаил Миков, който е бивш МВР шеф и председател на парламента, в 25 МИР в София. Срещу двамата ще се изправи и бившият еврокомисар и лидер на ДБГ Меглена Кунева, която ще води листата на РБ.

В 24 МИР в столицата ще се изправят един срещу друг двама ексминистри – на транспорта и на културата.

Водач на листата си ГЕРБ най-вероятно ще бъде Ивайло Московски, който ще участва в надпреварата с кандидата на БСП – актьора Стефан Данаилов, посочват от партията. В разпределението на мандатите в района ще опита да се намеси и Петър Москов от РБ.

В Плевен се очертава един срещу друг да бъдат шефът на 41-ото НС Цецка Цачева и финансист номер 1 в кабинета „Виденов“ Румен Гечев.

В Благоевград също се отваря възможност за министерски сблъсък.

Организацията на БСП в града отхвърли номинацията на бившия външен министър Кристиан Вигенин. Ръководството на партията обаче може да я наложи въпреки подкрепата към Корнелия Нинова, която вече оглави списъка с кандидат-депутатите на БСП в София област. Очаква се ГЕРБ да издигне в района зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, който ръководеше МВР при управлението на Борисов.

За водач на листата на БСП в Стара Загора бе утвърден зам.-шефът на партията и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев. За негов опонент от ГЕРБ вероятно ще посочат бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

От партията не скриват, че се очертава при всички случаи дамата да мери сили във Варна с ексминистъра на отбраната от БСП Ангел Найденов. Листата на РБ в морската столица пък ще оглави председателят на ДСБ Радан Кънев.

Най-вероятно на два фронта ще воюват и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов.

Все още не е ясно обаче дали както в 25 МИР първи сред кандидатите на партията в Пловдив ще бъде експремирът, или бившият зам.-председател на парламента и шеф на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Цветанов пък ще поведе ГЕРБ в битката за Велико Търново, където БСП издигна за водач на листата си бившият депутат Марияна Бояджиева.

В два района ще се състезава и лидерът на БСП Михаил Миков, като съперниците му във Видин към момента не са утвърдени.

Енергийният министър в кабинета „Борисов“ Делян Добрев сигурно ще поведе ГЕРБ в Хасково, откъдето е родом. От БСП там издигнаха бившия зам.-министър на екологията Чавдар Георгиев.

В Силистра може да се оформи битка между хора на изкуството.

За трети път листата на социалистите там ще оглави Антон Кутев, който е изкуствовед по образование. Не е изключено ГЕРБ да заложи там на скулптора и бивш културен министър Вежди Рашидов. Във Враца партията на Борисов най-вероятно ще посочи за свой водач бившия социален министър Тотю Младенов, който ще се изправи срещу ексшефа на парламентарната екокомисия от БСП Георги Божинов.

В 23 МИР в София пък срещу социалиста Жельо Бойчев ще излезе Димитър Главчев от ГЕРБ. Конкуренция на двамата ще прави лидерът на СДС Божидар Лукарски, който ще оглави листата на реформаторите.

Бившият здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова ще се изправи срещу ректора на Русенския университет Христо Белоев, а съпартиецът ? Димитър Лазаров ще е водач на партийната листа в Пловдив област.

Засега не е ясно обаче срещу кои съперници ще се изправи в Ямбол новият говорител на БСП Атанас Мерджанов.

Листите на ДПС пък ще бъдат утвърдени до края на месеца. Почетният председател на движението Ахмед Доган и лидерът му Лютви Местан обаче вече получиха номинации за водачи на смолянската партийна листа. Номинация за участие в гражданската квота на листите на ДПС за предстоящите избори получи и Делян Пеевски.

Според правилата на ЦИК за вота партиите трябва да регистрират в РИК своите списъци с кандидати за народни представители до 2 септември.

Днес е и крайният срок за подаване на документи за регистрацията на партии и коалиции за изборите на 5 октомври. До 18.00 часа Централната избирателна комисия ще приема документи, а след това ще провери редовността им и ще регистрира формациите, заявили желание за участие в предсрочния вот.

Коментари

Още от последните новини