Колко ни струва здравето в морските курорти: 50 евро за преглед в Слънчев бряг

Колко ни струва здравето в морските курорти: 50 евро за преглед в Слънчев бряг - E-Burgas.com

Двойно и тройно по-скъпи са цените на здравните услуги по родните черноморски курорти, сравнени с тези във вътрешността на страната, показа проверка на "Труд” за настоящия летен сезон.

В "Слънчев бряг” например работят няколко поликлиники. Всички те разполагат със супероборудване, но цените не са по джоба на всеки. Един обикновен преглед при лекар струва 50 евро (98 лв.). За сравнение най-обикновен платен преглед по цени на държавата е около и под 50 лв.

Ако туристът има стомашни болки, то ехографът на коремни органи е 60 евро (117 лв.). Извън морските курорти – средно е 45-50 лв. платено, а в Бургас е 30 лв. без направление.

При проблеми с кръста по южните дестинации поставянето на инжекция от медицинска сестра струва 30 лв. мускулно и 40 лв. венозно, при положение, че по вътрешността на държавата цените варират около 2 лв. за подкожна инжекция, 3 лв. за мускулна и 4 лв. за венозна. Самото лекарство по морето се заплаща отделно, а цената се съобщава в лева – за медикамента и за услугата.

При инциденти с контузени крайници за гипсиране на крак или ръка туристите трябва да броят 100 евро. Не е ясно колко струват хирургическите интервенции, защото информация не се дава от рецепциите, но със сигурност е от 150- 200 евро нагоре. Тъй като цените, по които работят медицинските центрове, трябва да бъдат обявявани задължително, а не да се пазят в тайна, клиниките подлежат на проверки и при евентуални нарушения – на санкции.

Миналата година цигани обикаляха и се правеха на доктори в "Слънчев бряг". С апаратче за кръвно, по двама в екип, те вървяха в жегите край басейните на хотелите и мереха кръвното на туристи. Чужденците вярваха, че това са опитни доктори и срещу 20 лева подаваха доверчиво ръка, да им бъде извършено "изследването”. Собствениците на хотели и персоналът обаче разкриха схемата и вече не ги допускат до летовниците.

За българи в "Златни пясъци” цените са различни от тези за чужденци, но пак са солени. Мускулна инжекция например е 10 лева, а ехографът на коремни органи – 40 лева.

Прегледът в медицински кабинет по Северното Черноморие и това лято е тройно по-скъп, отколкото във Варна. Частните практики в комплексите не работят със здравната каса. Ако потърсите доктор близо до хотела, пригответе стотачка, а ако се налага визита в стаята – още 20 лв. отгоре. За сравнение в поликлиниките в морската ни столица прегледът струва 30-40 лв. В някои ДКЦ вадят кърлеж за 10 лв., в други – за 20 лв., а в курортите вземат по 40 лв. Доста по-скъпо там струва и поставянето на инжекция. Мускулната е 20 лв., венозната – 30 лв., докато във Варна вземат съответно 5, 8 лв. и 10 лв.

Обработката на рани е още по-солена. Само превръзката излиза 40 лв., зашиването – 140 лв., а махането на конци – 50 лв. В града за трите манипулации се искат общо 80-100 лв.

Добре е летовниците да се застраховат, защото синята книжка по курортите не важи, ако не си записан в листата на някого от местните общопрактикуващи доктори.

Организираните групи чуждестранни туристи нямат проблем с цените на здравните услуги, защото са застраховани лично и от туроператора. Така или сметката отива директно при застрахователя и той я покрива, или се възстановява на летовниците на по-късен етап, ако са израелски граждани например.

Медици съветват и българите да се застраховат, както всеки прави при ваканция в чужбина. Причината е, че и здравноосигурените трудно се уреждат за преглед по каса. За целта трябва да си изберат временен личен лекар, а това е мисия невъзможна, защото джипитата масово отказват курортисти. Затова и в неотложните кабинети вадят ценоразписа. В "Златни пясъци” има медицински център, който денонощно оказва безплатна помощ на застраховани туристи. Чужденците в повечето случаи реагират доверчиво.

Иначе цените на здравните услуги в курорта са доста по-високи, отколкото в Бургас. Затова повечето родни туристи предпочитат да търсят Спешна помощ в морския град. Единствено тя е безплатна, но медицинският случай наистина трябва да е много тежък, за да бъде оказана. Все пак мнозина се пробват.

Други вземат радикално решение – палят колата и се прибират у дома, за да потърсят джипито си или друг специалист, защото морето ще им излезе прекалено солено.

Единствената напълно безплатна медицинска помощ за българи и чужденци във Варна и курортите край града се оказва на плажа. От 14 години всяко лято там работят пунктове с екипи, осигурени от общинското ДКЦ 1 "Св. Клементина”. Издръжката се поема от концесионерите и наемателите на ивиците, а работното време е като на спасителите – от 8 до 18 ч.

Този сезон до 30 септември на охраняемите плажове на „Златни пясъци”, „Св. Св. Константин и Елена”, Камчия и Варна работят 30 екипа с общо 62 специалисти – 12 лекари, двама фелдшери, 40 медицински сестри и 8 шофьори, като разполагат и с 3 реанимобила. Екипите вече са постоянни. Съставени са предимно от варненци, като има и трима специалисти от София и Русе, обясни шефът на ДКЦ 1 д-р Иван Иванов.

Всички са преминали курсове в Медицинския университет и имат сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти. Освен че спасяват удавници и получили хипертонични кризи в жегите туристи, медиците на пясъка помагат на слънчасали, ужилени от пчели и оси, и на хора, получили травми, докато трупат тен.

В пунктовете съвет търсят и плажуващи с настинки и разстройство. Случва се да поискат и рецепта, но удрят на камък, тъй като плажните медици нямат право да изписват лекарства. Не липсват и постоянни клиенти – пенсионери, които стигат до плажа, само за да им премерят кръвното безплатно.

До момента в РЗИ няма постъпили жалби от летовници по курортите за шокиращи сметки или лошо отношение, каза директорът на инспекцията д-р Дочка Михайлова.

Последният фрапантен случай бе преди 2 лета, когато в частен център поискаха от италианци, отседнали на „Златни пясъци”, 700 лв., за да извадят рибена кост, попаднала в гърлото на 5-годишното им момченце. Самата манипулация по ценоразпис бе 250 лв., но към сметката бяха прибавени още доста пари за преглед, консулт, локална упойка и транспорт. Във Варна чужд предмет от гърлото се вади за 40 лв., а ако пострадалият посети Спешния център ще се отърве без пари. Там обаче не преглеждат пациенти с чревни проблеми и вирусни инфекции.

Анисия Иванова, DNES.BG
 

Коментари

Още от последните новини