Когато стрелят Плевнелиев, как ехото заглъхва в Бургас

Когато стрелят Плевнелиев, как ехото заглъхва в Бургас - E-Burgas.com
eb1cc01514ab8314f7b394f7cca5524a Колкото и да се шегува Бойко Борисов с изцепката си, че би било добре следващият президент да е жена, факт е, че вече започна отстрела на Росен Плевнелиев. Целта е в оставащите две години от мандата столът му да се разклати, за да поиска обществото друг държавен глава. Вероятно Бойко или Кристалина Георгиева, която извън шегата премиерът най-вероятно е имал предвид. Но тя едва ли би се разделила с високоплатения пост на еврокомисар, което означава, че Бойко сигурно е имал предвид себе си на принципа на изключването й като потенциален кандидат. Факт е, че след пошегуването му много "видни" българи видяха в него бъдещият президент и ни в клин, ни в ръкав побързаха да споделят мнението си по този въпрос в обширни интервюта по медиите. 
Съвсем нормално е Борисов да даде залпа на отстрела срещу стопанинът на "Дондуков" 2 - той е човекът, който го посочи за президент, а ГЕРБ го избра и по неговата логика ГЕРБ ще трябва и да го свали от власт. Което няма да е никак трудно на фона на трите години безлично президентсване на Плевнелиев, които няма да се запомнят с нищо освен с назначените от него две служебни правителства и Скалистите планини от фона на новогодишното му обръщение. А както знаем премиерът има много добра интуциия, която не му изневерява в решителни и трудни моменти. Затова е решил отсега да стреля, току виж Плевнелиев покачил рейтинг до другата есен, пробвайки да се еманципира от създателя си. Неслучайно в кампанията срещу президента бе включен и шефът на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев, който е кадър на ГЕРБ и с лека ръка глоби с колосалните 150 хил. лв. издателите на приближения до Плевнелиев в. Капитал.
Целта на Борисов ще е да устиска властта до следващото лято, за да има стартова позиция за президент. Това означава, че дотогава няма да има резки движения в управлението му, което е равносилно на никакви или имитация на реформи. Вариантът е непопулярните мерки да бъдат оставени за следващия премиер, който може и да не се казва Димитър Николов. Но има голяма вероятност така да се казва бъдещият лидер на ГЕРБ, чрез който Борисов ще се опита да удължи живота на партията си за втори управленски мандат, ако се кандидатира и спечели президентските избори. Едва ли би посочил за наследници на партийния пост другите си двама заместници Йорданка Фандъкова, за Цветан Цветанов да не говорим. Третият - Димитър Николов обаче би влял свеж полъх от Бургас в изтощената от управление ГЕРБ, което пък би могло да му е добър трамплин  за следващ премиер на едни редовни избори през 2018 г. Дотогава ще е изкарал три години от третия си мандат като кмет и няма да има какво да губи, ако се пробва и за премиер. Още повече, че формулата вече е добре изпитана със самият Бойко Борисов.

Велко Тасев
Коментари

Още от последните новини