Кое преля чашата на търпението на Константин Бачийски, бият ли в Бургас дузпи докато не вкарат?

Кое преля чашата на търпението на Константин Бачийски, бият ли в Бургас дузпи докато не вкарат? - E-Burgas.com

Общински съветници алармираха за редица закононарушения около сделката с болницата в „Меден рудник“, въпросът стига до Бойко Борисов

Общинският съветник Константин Бачийски излезе от кожата си на търпение и заедно с други опозиционери в местния парламент вдигнаха завесата около скандалната докладна записка, свързана с продажбата на единственото болнично заведение в „Меден рудник“. Както е известно каузата е благородна, а идеята е с парите от сделката да бъде финансиран новият факултет към ВХТИ.

Това обаче не е особено чисто в полезрението на Константин Бачийски, който задълбал в проблема и останал изумен от някои факти, които днес показа на публичното пространство на специална пресконференция. Бачийски, подкрепен от зам.-председателят на Общински съвет Георги Дражев и съветникът Ангел Божидаров оповестиха проблема в три основни казуса.

Първият касае директно продажбата на въпросното ДКЦ, което нарушава две наредби – тази за условията и реда на упражняване на правото на собственост на общината в търговските си дружества, според която нито един имот не може да бъде продаден без публичен търг и оповестен конкурс и тази за придобиване, управление и разпореждане на общински имоти и вещи, която гласи, че продажбата не може да бъде на цена по-ниска от данъчната оценка.  

Данъчната оценка на имота е 4 525 280 лв. и съгласно нормативната база, не би трябвало да се продава на по-ниска цена и то без конкурс. В Общинският съвет обаче влезе предложение в което се казва, че имотът ще бъде продаден на „Булфарма“ ООД на цена от 3 100 000 лв., като стойността на тази оценка е формирана по-доста интересен начин според Бачийски. Преди години по заръка на Министерството на правосъдието имотът е оценен на 4 614 700 лв., а малко след това нова оценка от Стоян Илчев, оценител и в първия процес, я оценил на 3,1 млн.лв. Категорията на сградата също е променена – от подобрена в базова.

„Който плаща той поръчва музиката, може би в този случай в нечий интерес е оценката да бъде по-ниска“, коментира днес членът на СЕК.

В хода на проучването си, той случайно попаднал на журналистически материал на „Уеб кафе“ и „Дарик радио“, озаглавен „Да му лапнем една болница“, в който се оказва, че преди години същият кандидат купувач, е подготвил скрита приватизация в общинска болница. В първия момент той помислил, че става въпрос за болницата в „Меден рудник“, но явно в материалът е разкрива някаква порочна практика.

„Тук Общинският съвет извършва продажба на имот в противоречие с две наредби. Когато се опитах да го обясня на сесията получих отговор, че ние сме съсобственост и затова ще може да го продадем по друг ред, без търг и конкурс. Във всички скици на имота, в сайта на търговския регистър, пише кой е собственикът и той е само един – община Бургас, т.е. сградата се състои от девет самостоятелни обекта, собственост на търговското дружество и всяка една от тях няма съсобственици, т.е. не може да бъде продадена на съсобственик при положение, че няма такъв. В такъв случай остава първият начин на продажба чрез задължителен търг или конкурс“, обясни още Бачийски, като припомни че такива не се състояха, а имотът бе възложен директно на кандидат-купувача на цена доста по-ниска от данъчната оценка.

„Няма да влизам в детайли какъв натиск получих след като подадох официално възражение пред областния управител Вълчо Чолаков за незаконосъобразността на тази сделка. Може би получих над 10 обаждания, само Папата не ми звънна да си оттегля възражението“, призна младият общински съветник.

Интересна е и реакцията на много от колегите му в местния парламент, сред които и лидери на групи, които го разпитвали и какви са личните му интереси, за да заема такава страна. т.е. според тези съветници смисълът на работата им е в личен, а не в граждански интерес, за което уж се заклеват официално.

След като областният управител неотреагирал на представените му факти, граждани и представители на добре познатата ОЗБГ обжалвали решението на Общинския съвет по съдебен ред и тук е вторият казус, по който Бачийски и Дражев изнесоха любопитни факти. Дражев дори лично входирал в прокуратурата сигнал във връзка с въпросните закононарушения.

„Това просто е поредният пример за имотна измама с обществен имот и ако има логика тя е тези е 1,2 млн. лв. по-малко от данъчната оценка в нарушение на двете наредби. Конкурентни болници, които се оказа, че също имат желание да участват на търг и конкурс, останаха учудени, тъй като сделката е примамлива и с това, че това е единственото болнично заведение в „Меден рудник“, който вече е с мащабите на Сливен. Става дума за едно привилегировано положение на едно търговско дружество и възможност, естествено, за извличане на свръхпечалби“, коментира Дражев. Съмнението му за корупция го накарало да уведоми Апелативна прокуратура, като в искането си добавил казусът да се гледа в друг регион, различен от Бургаския, тъй като имал горчив опит с обвързаност между прокурори и общинари.

Жалбата дълго време отлежава, според него, но в крайна сметка имало произнасяне от прокурор Андрей Червеняков, с което отменя съгласието на наблюдаващия районен прокурор за законосъобразност на актовете на Общинския съвет. Преписката останала в Бургас и в момента се очаква произнасяне от Силвия Рандева от Районна прокуратура.  

Според Бачийски съдът не гледал жалбата по същество, а отсякъл, че това решение не е административен акт, въпреки че е дело на Общински съвет. Поради това оставил жалбата без разглеждане. Последвало обжалване на Втора инстанция пред ВАС в столицата, който отменил решението и го върнал да се гледа по същество. „Така делото е върнато в Бургас и е много интересно как отреагира същия състав – този път същият съдия Чавдар Димитров излиза със становище, че той не е компетентен да го гледа и го изпраща за подсъдност в Окръжен съд. Изниква въпросът как първия път беше подсъдно, а после се оказа, че е неподсъдно? Всичко е едно подхлъзване и се започва една въртележка между институциите“, добави Бачийски.

Най-интересен се оказа третият казус – гласуването на докладната в Общински съвет, който той се бе погрижил да сглоби в интересно видео, както и последвалият протокол от сесията. Именно тук преляла и чашата на търпението на Константин Бачийски. Във видеоматериала той припомни как предложението бе гласувано цели четири пъти и въпреки това не бе прието поради отсъстващи общински съветници. На същата сесия пък бе гласуван бюджетът за новата година и традиционно се очакваше това да е най-тежката точка от Дневния ред. След нея бе обявена обедна почивка и 11 съветници явно бяха решили, че сесията формално е приключила.

В протокола от 30 януари 2017, най-отдолу е записано, че докладната записка и проектът за решение не са подкрепени от Общински съвет. „Нямате си представа на какво изумление попаднах предният четвъртък, когато на правната комисия случайно установих, че решението е прието. Как е възможно да се случи това нещо? Оказа се, че е направен допълнителен протокол, в който е взето решение, че областният управител препоръчва на Общинския съвет да си промени решението. Какви са му мотивите е друг въпрос, и второ по-закон той може да върне заседанието за гледане на следващо заседание или да го атакува по съдебен ред, но не и да прави тълкувателни решения върху актовете на Общински съвет“, изумен е Бачийски.

Оказало се, че е направен нов протокол, който поправя този от 30 януари, и в който вече решението е взето, макар и с четири официални неуспешни опити.

Георги Дражев е категоричен, че няма да поиска оставката на председателя на Общински съвет Костантин Луков, тъй като самият той бил подложен на огромен натиск от по-високо ниво. Същото се отнасяло и за бургаския кмет Димитър Николов. Затова той ще информира премиерът Бойко Борисов и ще го попита кой стои зад всичко това и има ли корупция в Бургас?

Галерия
Коментари

Още от последните новини