Кметове стават културолози

Кметове стават културолози - E-Burgas.com

Парламентът окончателно прие оспорваните поправки в Закона за културното наследство. Според тези поправки ремонтът, реставрацията и други намеси в ценни обекти от местно значение, които представляват по голяма част от паметниците на културата, вече ще се съгласуват в шест общински администрации в страната вместо в Националния институт за недвижимо културно наследство. Против приемането на тези поправки месеци наред остро реагираха експертите, според които общините и сега не успяват да устоят на инвестиционния натиск.
Репликираха ги от парламентарната трибуна с познати аргументи – собственици, общини и инвеститори чакат с месеци и дори години решенията на Националния институт за недвижимо културно наследство, където според вносителите на промените се шири корупция.
След известни спорове в пленарната зала бе взето решение оценките за паметници – категория местно значение и по-ниска да се прави в шест града съобразно плановите икономически райони – София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Плевен. Не стана ясно как, обаче, за паметниците на културата в Русе, например, ще отговаря Велико Търново. / БНР

Коментари

Още от последните новини