500 състезатели от 5 континента идват на световно в зала "Младост"

500 състезатели от 5 континента идват на световно в зала

Кметът на Бургас Димитър Николов се срещна в кабинета си днес с Антъни Го - вицепрезидент на Световната УШУ федерация, Джан Дзипинг - главен секретар на Световната УШУ федерация, Стефан Колев - президент на Българската УШУ федерация, Петър Драгоев - вицепрезидент на Българската УШУ федерация и Марта Бър - медиен директор на Световната УШУ федерация. В срещата участва и началник отдел "Спорт" към Община Бургас Веселина Деведжиева.

500 състезатели от 35 държави на 5 континента участват в елитното световно първенство, което се провежда в зала "Младост" от 27-ми до 3-ти октомври.

Участниците в срещата обсъдиха възможността в Бургас да се проведе фестивал по Тай Чи, като освен състезатели в него да се включат и граждани, които да се запознаят с този изключително популярен в света спорт. "Идеята е да обвържем спорта с културата и туризма, а Бургас е изключително подходящ за такъв тип събитие", каза Антъни Го. Според него организацията на такъв фестивал може да привлече над 5 000 участника от цял свят, а чрез форума да се популяризира този спорт сред широката общественост.

Кметът на Бургас изрази подкрепа за идеята и заяви, че още през следващата година участниците могат да се възползват от възможностите на новата спортна зала "Арена", както и да се организират семинари, демонстрации и събития на открито.

В следващите 4 дни бургазлии ще могат да наблюдават най-добрите състезатели по Тай дзи цюан или Тай Чи. Церемониите за награждаване са всеки ден от 12.00 и от 19.00 часа. Бургас е домакин за втори път на световното първенство по УШУ в рамките на две години.

В Световната УШУ федерация членуват 152 организации от цял свят, а българската федерация е една от най-активните сред тях и ни помага нашия спорт да стане олимпийска дисциплина. Милиони зрители ще наблюдават състезанието в Бургас чрез официален YouTube канал.

УШУ е обявен от Световната здравна организация за спорт на 21 век, заради Тай Чи. Това е съчетание от оздравителна гимнастика и бойно изкуство. Практикува се от хора на всякаква възраст и социално положение като в същото време е много полезно за кондиция и на тялото, и на ума.

Тай Чи е най-практикуваният стил в УШУ, или както е по-популярно у нас Кунг Фу.

Коментари

Още от последните новини