Клуб по конен спорт "Кан Крум" набира членове

„Кан Крум“ е отворен както за желаещи да се готвят за състезания, така и за деца със здравословни проблеми

Бургаският клуб по конен спорт „Кан Крум“ търси нови млади надежди.  Само преди дни клубът навърши 10 години от създаването си. За това време  успя да изкове състезатели, чиито медали от наши и чужди състезания, са гордост за родния Бургас и за България. Атрактивният спорт има своите традиции в морския град, но амбицията на председателя на ККС „Кан Крум“  Георги Базотев и треньорския екип е той да стане по-масов и достъпен за децата на Бургас.

Затова клубът обяви прием на деца – момичета и момчета, както и на възрастни, които да се влеят в подготвителните групи. Децата, които искат да се запишат трябва да са навършили 8 години. Минималната възраст на деца за участие в състезание с коне е 10 години. При езда на пони, възрастовата граница е намалена с 2 години, обясняват от спортния клуб. Приемат се заявления както на кандидати, които да се подготвят за състезания, така и на деца с психологически и физически проблеми, при които ездата е изключително полезна. 

Тренировките ще се провеждат на Конната база в Морската градина. Часовете им ще бъдат съобразени с възможностите на децата и възрастните да посещават базата. Графикът ще бъде съгласуван с тях и индивидуално изготвен за месеца.

Треньорите, които ще подготвят групите са доказани имена в този спорт. Доайен е 51-годишнят Пламен Радославов. Миналата година той спечели Купа Лига „Ген. Крум Лекарски“, стана и Вицешампион на Държавното първенство за 5-годишни коне. Роден е в Исперих, където, едва 9-годишен, започва да се занимава с конен спорт. Спортната му дейност преминава в родния му град, след това в Попово, а впоследствие в първия клуб по конен спорт в България   „Кабиюк“-Шумен. В Бургас, заедно с Георги Базотев създават клуб по конен спорт „Кан Крум“, където вече 11-та година Радославов е треньор и състезател. Убеден е, че коннана езда дава много предимства за подрастващите и доближава хората до природата, срещайки ездача с животното.

Живко Здравков, другият треньор в клуба, също казва, че живота му е  неизменно свързан с конете. Първо като състезател, а сега и като треньор. Заобиква ги на 7 години, когато го завеждат на конната база в родния Шумен. Успехите му се редят един след друг - Шампион 1983, 1987, 1988, 1989 г. в категории деца, юноши и като възрастен. През 1988 година става Майстор на спорта. Треньор е от 2013 година, като продължава да се състезава в турнири.

Най-новото попълнение на треньорския екип в Бургас е Олеся Джиоева. Родената в Русия дама също има забележителна биография като състезател и треньор. Занимава се с конен спорт от малка. Завършва Училището за езда при Централния Московски хиподрум. Има специалност учител по физическа култура. С опит в заниманията с деца и инвалиди. Победител е в редица турнири – Шампион на Русия за 2008 година, носител на Купа Москва за 2011 година и др. Олеся е чудесна възможност за желаещите да тренират от руски произход.   

Конете, които ще могат да яздат новите попълнения в клуба са Дортмунд, Галеник, Индиана и райдър понито Орхидеус Ксандър. Конете по отделно са подходящи за всякакви категории състезатели – без опит, начинаещи, напреднали.  

Ето и някои интересни факти за тях. Дортмунд е роден 2001 година. Той е подходящ за подготовка на начинаещи. Всички състезатели в клуба са преминали първоначална подготовка именно с Дортмунд. Галеник е 14-годишен, изпитан в редица национални състезания. Шампион на България при 7-годишните коне през 2012 година. След това периодично е бил в Националния отбор на страната. Кобилата Индиана е 17-годишна. Била е в тандем с редица състезатели, калена в турнири и шампионати. Децата, които се запишат в клуба ще имат удоволствието да яздят райдър понито Орхидеус Ксандър – високо е 152 см. и е подходящо за напреднали деца над 8-годишна възраст.  

Много са ползите от практикуването на конна езда, казва председателят на клуб „Кан Крум“ Георги Базотев. Самият той продължава да участва в състезания, макар и твърде рядко. Убеден е, че конния спорт възпитава и учи децата на много полезни качества. „Любовта към животните е само част от целия комплекс от ползи за подрастващите. Чрез конния спорт те естествено, без натиск се възпитават в отговорност, дисциплина, внимание, ред“, отбеляза Базотев.

Размерът на вноските за новозаписалите се е спрямо договорените в началото на месеца посещения. Месечната сума при една тренировка седмично е 80 лв, при две тренировки седмично – 150 лв., а при три тренировки седмично – 220 лв.

Заявления се подават на e-mail: kan.krum@abv.bg, свободен текст. Необходимо е да се посочат трите имена и възрастта на кандидатстващия, както и телефон за обратна връзка. Планира се тренировките да започнат от месец април.

          

 

 

 

 

 

 

Сподели новината:

Коментари