Клошари от цяла България на гурбет в Бургас през лятото

Клошари от цяла България на гурбет в Бургас през лятото - E-Burgas.com

Бездомници от вътрешността на страната пристигат в града, за да просят от туристите 

Над 100 души са преминали през центровете за временно настаняване в града от началото на годината. Това каза управителят на Центъра за временно настаняване- Бургас Димитринка Колева пред радио "Фокус". 

„Ако ги гледаме по документи, хората са доста по-малко, но наистина имаме хора, които идват- имат необходимост само за вечер или две, и ние сме като една отправна точка за техните родни места“, допълни Колева.

Голям е броят на потребителите на Центровете през летния сезон поради факта, че има ръст и в броя на хората от вътрешността на страната, пристигнали в града с цел просия.

„Така се налага и настаняването им в нашите центрове. Съвместно с Община Бургас и районните полицейски управления се провеждат акции, с цел установяване на самоличността на хората, които се намират по улиците на нашия град. Съответно ние ги настаняваме в центъра, оказваме им първоначална подкрепа, за да имат къде да нощуват през първите няколко дни. След това им съдействаме да се върнат по родните места. Това е акция „клошар“, допълни тя. Акция „клошар“ се изпълнява за втора поредна година, тематично през летния сезон с оглед на големия човекопоток в града, по инициатива на кмета на общината Димитър Николов.

„Действително имаме доста хора по улиците, което не е желателно. Не е лицеприятно да има хора, които са изпаднали в безпаричие и просят от туристите. Така от началото на летния сезон вече доста хора минаха през центъра, помогнахме им да си вземат необходимите дрехи и багажи, и им беше съдействано да напуснат града. Оказваме съдействие за контакт с техни близки и роднини, защото една голяма част от хората просто са решили, че са в конфликт със своите роднини. Гледаме да изгладим техните различия в тежките им взаимоотношения“, каза още Димитринка Колева. 

Коментари

Още от последните новини