Климатолог: Циганското лято - през октомври, зимата ще е мека

Климатолог: Циганското лято - през октомври, зимата ще е мека  - E-Burgas.com
Снимка: razkritia.com

Циганско лято ще има, но ще бъде доста по-късно - през октомври, но и преди него ще има много слънчеви и топли дни за есента. Това прогнозира климатологът доц. Георги Рачев пред Bulgaria ON AIR.

Астрономическата есен настъпва днес - температурите ще достигнат 17-18 градуса във високите котловинни полета до 22-23 градуса в останалата част на България, коментира доц. Рачев. По думите му есента ще бъде топло и относително сухо време.

Необичайно е, че първият сняг на връх Мусала падна толкова късно, посочи доц. Рачев. Той отбеляза, че той пада обикновенно в средата и първата половина на септември.
"Съвсем нормално е, когато има дъждове, по върховете да падат и първите снегове", обясни той.
Доста българи ще почиват в Гърция, а лошото време и липсата на добра компания, могат да унищожат ваканцията, коментира още доц. Рачев.

"Днес не мога да обещая хубаво време за Балканските страни и Гърция. Облачно и доста по-дъждовно дори и от България. Но от утре - слънце. В Турция вчера и онзи ден имаше доста големи валежи, а и днес ще продължат особено по Северното крайбрежие, Черноморското крайбрежие, където има на няколко места много сериозни наводнения", прогнозира той.

По думите му петък и събота ще са чудесни дни за прибиране на гроздето, докато неделя и понеделник хората ще трябва да изчакат. Не ни очакват късните есенни слани, заяви експертът.
Югоизточната част на България - линията между Хасково-Бургас страда от едно доста съществено засушаване, което ще продължи и през есента, каза климатологът.
Зимата ще бъде топла, заяви той.
"Есента и зимата ще бъдат с около 70% по-топли от нормалното и то с температури с около 1 - 1,5 градуса. Вероятността зимата и есента да бъдат нормални е около 25%. Остават само около 5% зимата да бъде по-студена или ужасно топла. Чака ни нормална зима, малко по-топла от обичайното", коментира той данни на европейските институти по метеорология и хидрология.
Светът отива към затопляне, категоричен е доц. Рачев.

"Светът навсякъде става по-топъл, особено що се отнася до Северното полукълбо и особено Полярните области на Северното полукълбо. Там нещата са изключително ярко видими и се усещат от всички нации", заяви той.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини