Казанджиите плашат с нови протести

Казанджиите плашат с нови протести  - E-Burgas.com

Казанджии плашат с протест, ако не се променят условията за варене на ракия. Те настояват да отпаднат измененията в Закона за акцизите, които влязоха в сила от 2016 г.
С промените в закона казаните ще могат да варят домашна ракия само от 1 юли до 1 януари. Тези, които искат да произвеждат ракия извън този срок, ще трябва да уведомят Агенция “Митници“ 14 дни предварително.

“Да вкарат европейската директива и въз основа на нея да се направи нов закон. Но се захванаха с Изборния кодекс, след това ще дойде ваканцията, после - президентските избори и така годината си отиде. А ние не можахме да работим тази година“, коментира Иван Новоселски, собственик на казан за ракия в благоевградското село Бело поле и член на Управителния съвет на Сдружение “Българската домашна ракия“.

Днес собствениците на казани от Югозапада ще проведат работна среща с овощари и пчелари от региона. Те ще обединят усилия, за да защитят интересите си.
Тази година, заради лошото време, се очаква слаба земеделска реколта и производителите настояват за компенсации от държавата.

Коментари

Още от последните новини