Карнобатски ученици хванаха метлите и парцалите, за да почистят новото си школо (снимки)

Карнобатски ученици хванаха метлите и парцалите, за да почистят новото си школо (снимки)	 - E-Burgas.com

Ученици от Карнобат се заловиха сериозно с работата по почистването на новото училище, в което ще бъдат преместени. Както знаете на 23 март, в късния следобяд огнена опустоши покрива и втория етаж на ОУ”Христо Смирненски” в града. Заради бързата и адекватна реакция на учителите децата бяха изведени от сградата и пострадали няма.

Кметът на Карнобат Георги Димитров  и ръководството на школото в лицето на директора Стефка Вълева веднага намериха алтернативен вариант къде да продължат занятията си учениците. Това е бившето училище "Минко Неволин", което наскоро е ремонтирано по социален проект. „Прекъсвам проекта и започваме да действаме. Няма време за губене.”-каза за е-Бургас кметът Георги Димитров.

Министерството на образованието даде  преждевременна 10 дневна ваканция, за да може да се стегне сградата, в която ще бъдат преместени 600-те ученици от ОУ”Христо Смирененски”. „Много ни е тежко, плаче ни се, като видим изгрялото си училище. Но трябва да се стегнем и да помогнем„-казаха възпитаници на школото пред е-Бургас. Деца, които са били свидетели на пожара разказаха, че първоначално не са разбрали какво се случва. Някои дори помислили, че е учение.

Още на  следващия ден след пожара, ученици от всички карнобатски училища хванаха парцалите и метлите и се включват активно в подготовката на сградата. Освен това и цяла България изпраща средства на обявената от Нова телевизия кампания. Паралелно с това община Карнобат също откри  дарителска сметка, като първи се включи кметът Георги Димитров и крупни бизнесмени. Към благотворителната инициатива проявяват интерес общини от областта, които също ще дарят средства на Карнобат.

Щетите са на стойност над 1 милион лева. Но има шанс училището да бъде възстановено.

ОУ”Христо Смирненски” е с над 50-годишна история и е едно от елитните в община Карнобат.

 

В кампанията за спасяване на ОУ „Христо Смирненски”, всеки може да се включи!

ПРИХОДНА СМЕТКА НА ОБЩИНА КАРНОБАТ

Банков код: DEMIBGSF

Сметка: BG91DEMI92408400038385 - дарение за възстановяване на ОУ“Хр.Смирненски“ гр.Карнобат

Код на плащане 445100

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини