Капитан направи музей на корабомоделизма /снимки/

Капитан направи музей на корабомоделизма /снимки/ - E-Burgas.com

Капитан направи музей на корабомоделизма в Сунгурларе. Сава Михайлов е събирал изложените там експонатити десетилетия наред. Те са направени в школата по корабомоделизъм в града. Той е бил неин ръководител. Местната администрация оценила високо работата му и голяма част от моделите били събрани в музейна сбирка в центъра на града.

Любимият модел на Сава Михайлов е този на ветрохода „Калиакра”, на който е плавал преди 35 години. Тогава капитан на кораба бил кап. Чони Чонев. В сбирката има умалени копия на „Титаник”, на „Радецки” и на много други известни плавателни съдове.

Кап. Сава Михайлов мечтаел да бъде моряк още като ученик. Разубедил се, след като разбрал, че обучението във Военноморското училище е изключително тежко за всеки младеж-трудно и свързано с множество ограничения. За това, въпреки че бил приет, се отказал да учи там. Няколко години след това обаче моряшката му страст отново го завладяла. И той получил диплома за капитан във Военноморското училище. Управлявал кораб обаче само по времето на задължителния си стаж. Чувствал се много щастлив когато положил изпит на борда на пасажерския кораб „Тутракан” край бреговете на Румъния. С плавателния съд тогава пътували около 120 души.

„Трябваше сам да вземам решения за всичко. И под мое ръководство корабът да влезе в пристанището на Браила ”, спомня си Сава Михайлов.

 Но животът му се стекъл така, че се насочил към учителската професия. И към конструирането на модели. И успял да овладее това изкуство до съвършенство.

“Хиляди деца са минали през школите по корабомоделизъм в различните градове. Много от тях после станаха моряци. Работил съм в Силистра, после във Варна, в София, в Бургас и накрая в Сунгурларе”, разказва Сава Михайлов. И признава, че работата му с деца винаги му е носила огромно удовлетворение и радост.

Сега, заради заслугите си е почетен гражданин на Община Сунгурларе. Вече не води занимания с ученици, но всеки ден е в музея. За да се среща с посетителите, да им разказва истории и да събужда интереса на хората към корабите отново и отново.

Галерия
Коментари

Още от последните новини